Honlapot indított az IKSZ a külföldön tanuló fiatalok hazatéréséért

Létrehozás: 2011. március 18., 09:43 Legutolsó módosítás: 2011. március 18., 09:46

A külföldön tanuló, illetve munkát vállaló fiatalok hazatérésének segítésére www.gyerehaza.org címmel honlapot indított az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség. Forrás: MTI

Stágel Bence, a szervezet elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a honlap célja – szemben az elmúlt nyolc év „fiatalokat elüldöző" politikájával –, hogy praktikus információkkal, tanácsokkal lássák el azokat a magyar fiatalokat, akik bár jelenleg külföldön dolgoznak, tanulnak, hazatérnének Magyarországra.

A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője utalt arra, hogy egy nemrég publikált akadémiai kutatás szerint a magyar középiskolásoknak mindössze 39 százaléka vallott úgy, hogy felnőttként mindenképpen Magyarországon szeretne élni. A válaszadók csaknem egyharmada külföldön telepedne le, míg további 31 százalék nem döntött. Az egyetemisták körében végzett felmérés eredményei szintén aggasztóak – jegyezte meg. A kormánypárti politikus kitért arra, hogy az elmúlt nyolc évben riasztó mértékben hagyták el Magyarországot tehetséges fiatalok. Hosszú távon a jó gazdaságpolitika, a munkahelyteremtés és a stabil jövőkép segítheti a fiatalok itthon maradását – jegyezte meg.

Azbej Tristan, az IKSZ alelnöke elmondta: az oldalon rendszeresen jelennek majd meg hírek ösztöndíjakról, pályázatokról és egyéb lehetőségekről. Emellett személyes interjúkkal mutatják be, hogy „milyen próbatételekkel és sikerélményekkel járhat a hazatérés", illetve közösségi programokat is kínálnak az „akklimatizáció időszakában és azután".

„Személyes tapasztalatunk, hogy az élet nevű játékot, bár néha kalandos itthon játszani, de végső soron megéri" – fogalmazott, kiemelve: hisznek benne, hogy 2010 májusa óta új időszak kezdődött Magyarországon.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben