Holokauszttagadás: leszavazták a fideszes módosító indítványt

Létrehozás: 2010. február 23., 09:44 Legutolsó módosítás: 2010. február 23., 09:46

BUdapest – Elutasította az Országgyűlés a hétfői név szerinti szavazáson a holokauszttagadás büntethetővé tételét szorgalmazó szocialista indítványhoz benyújtott fideszes módosító javaslatot. Végül a törvényt Mesterházy Attila MSZP-s miniszterelnök-jelölt javaslatának megfelelően szavazta meg a többség. Forrás: MTI

Az Országgyűlés 146 igen, 178 nem és 7 tartózkodás mellett utasította el Répássy Róbert (Fidesz) módosító indítványát, amely úgy változtatta volna meg a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményező javaslatot, hogy egyaránt büntesse a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek emberiség elleni bűneinek nyilvános tagadását. A szavazáson 50 képviselő nem volt jelen. A név szerinti szavazást az ellenzéki párt kezdeményezte.

Végül a parlament elfogadta Mesterházy Attila MSZP-s miniszterelnök-jelölt előterjesztését, a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, és így büntethető lesz a holokauszttagadás. A szocialisták által kezdeményezett név szerint zárószavazáson 197 igen, egy nem szavazattal és 142 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt. Az egyetlen nemmel szavazó a független Gulyás József volt.

A törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt. Az új szabály a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba. Mesterházy Attila a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én jelentette be kezdeményezését, amit azzal indokolt, hogy ma Magyarországon a mindennapokban ismételten tapasztalható az antiszemitizmus, a szélsőséges újfasiszta eszmék terjedése.

Az MSZP tájékoztatása szerint a plenáris ülésen a meghívásukra részt vett Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Zoltai Gusztáv, a szervezet ügyvezető igazgatója és több holokauszttúlélő. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben