Gyurcsány: Meg kell nyomni a vészcsengőt!

Létrehozás: 2008. december 20., 12:01 Legutolsó módosítás: 2008. december 29., 10:41

Budapest - Az elfogadhatatlan, idejétmúlt konzervativizmus és az emberi szabadság áll szemben egymással, már nem a Fidesz és az MSZP vitájáról van szó. Meg kell nyomni a vészcsengőt - nyilatkozta a Népszabadságnak Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint: "Ha így megy tovább, a házasság anyakönyvezése előbb-utóbb visszakerül az egyházakhoz, kötelező lesz a hitoktatás." Forrás: NOL

Gyurcsány: Meg kell nyomni a vészcsengőt!

Gyurcsány Ferenc

Optimista vagyok – ezzel zárja lapunknak adott interjúját Gyurcsány Ferenc, pedig előtte hosszasan beszél a problémákról és az ország előtt álló nehézségekről. A két politikai oldal közötti párbeszéd teljes hiányáról, a rengeteg, csak együttműködve elvégezhető tennivalóról.

Figyelmeztet: az egyre erősebben kitapintható konzervatív fordulat miatt meg kell nyomni a vészcsengőt. A fordulat tetten érhető 1968 negligálásától kezdve a legutóbbi, a regisztrált élettársi közösséget elutasító alkotmánybírósági határozatig nagyon sok ponton. Ez szerinte már messze nem pártpolitikai kérdés, nem a Fidesz és az MSZP vitája, hanem az elfogadhatatlan, idejétmúlt konzervativizmus és az emberi szabadság vitája. "Ha így megy tovább, a házasság anyakönyvezése előbb-utóbb visszakerül az egyházakhoz, kötelező lesz a hitoktatás" - mondja.

Azt visszautasítja, hogy ebbe a konzervatív fordulatba illeszkedne a segélyhez jutás szigorítása. A miniszterelnök azt vallja: az első számú felelősség a polgáré, hogy törvényes munkából tartsa el magát és a családját. Ha valaki mindent megtett ennek érdekében, de mégsem tud dolgozni, az kapjon segélyt. Ha elvárjuk, hogy a köz szolidáris legyen, akkor az is elvárható, hogy mindenki igazodjon a köz alapvető normáihoz.

Az egyre mélyülő világméretű válságról a miniszterelnök azt mondja: nem lehet elbújni előle, de ettől még nem kell bekövetkeznie valamiféle szociális válságnak is. Bár sokan el fogják veszíteni munkájukat – számháborúba nem akar belemenni – de túldramatizálni sem kell a helyzetet.

A teljes interjú a Népszabadság szombati számában olvasható:

http://nol.hu/belfold/lap-20081220-20081220-45 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Vészharang

Elküldte Tamásy Tamás idő 2008. december 20., 19:47
A vészcsengőt már akkor meg kellett volna nyomni, amikor Gyurcsány lett a miniszterelnök. Köszönjük az Alkotmánybíróság bölcs döntését. Reméljük, hogy a modern konzervativizmus győz az életellenes neoliberalizmus fölött. A hitoktatás egyébként Gyurcsánynak sem ártott volna, akkor nem mondana olyan sületlenségeket, hogy ő rendszeresen szokott bérmálkozni. Akkor nem sírna az egyneműek házasságáért sem, és törvényes munkából látná el a családját, mert lenne értékrendje. Szavaiból kitűnik: fél, hogy hamarosan megkongatják a vészharangot - fölötte!

sántán

Elküldte Stermeczki András idő 2008. december 21., 15:29
Az ilyen demagóg, hazug és náczi szöveg miatt emberek ezrei haltak és halnak meg. És egyáltalán mi közünk a népszabadsághoz, meg a többi egynemű internacionalista pinnokióhoz?
Mert a hitoktatásokon és a jegyesoktatásokon nem a multi árija érdekeit szolgálják, azaz váljatok el, vegyetek két kocsit, két lakást, stb. és "Jézus önmagát áldozta" helyett zsákmányolj ki mindent, leginkább a környezetedet. Nos, akkor ez nála már vészcsengő. Szomorú...

politika

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2008. december 22., 11:25
Természetes, hogy ha egyházunk tagjaként nem tetszik a miniszterelnök ezen megnyilatkozása, ám úgy vélem, hogy a szélsőséges megnyilvánulásoktól is távol kell tartani magunkat. Nem a mi feladatunk az ítéletmondás, véleményünk lehet, de szerintem ne törjünk pálcát egyetlen politikai oldal felett sem. Mindenütt vannak ugyanis hibák. Nekünk inkább az a feladatunk, hogy Isten igéjét hírdetéssük, bárhol, bármikor.

Gyurcsány Ferenc, egyház

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2008. december 23., 18:21
Az Alkotmánybíróság bölcs és tapintatos döntést hozott. Ennek semmi köze a konzervativizmushoz, vagy más politikai irányzathoz. - Ami Gyurcsány Ferencnek az egyházakkal kapcsolatos megjegyzését illeti, azt nem érdemes értelmezni, ugyanis csupa olyan dolgot említ, amit egyik felekezet sem szorgalmaz. Ez nem egyházellenesség, hanem a fogalmak helytelen használata - azt pedig mások is megteszik!
Az eredmény:értelmetlen, értelmezhetetlen szöveg. Mit lehet az ilyennel kezdeni?!