Fico: Értelmes viselkedésen múlik a szlovák-magyar viszony

Létrehozás: 2010. január 05., 09:36 Legutolsó módosítás: 2010. január 05., 09:37

A szlovák-magyar viszonyról beszélt Robert Fico szlovák kormányfő és Ivan Gasparovic szlovák államfő is egy-egy múlt héten megjelent interjúban. Gasparovic szerint a rossz viszonyért nagy mértékben a Magyar Koalíció Pártja felelős. Fico ismét arról beszélt, hogy a nyelvtörvény ügyében a magyar fél húzta a rövidebbet, és hogy a Fidesz és Orbán Viktor pártelnök lépésein fog múlni, kampánytémává válik-e Szlovákiában is a szlovák-magyar viszony. Forrás: origo.hu

Robert Fico szlovák miniszterelnök egy interjúban azt mondta: bízik abban, hogy a szlovák és a magyar fél a jövő évben értelmesen fog viselkedni, és ezzel képes lesz a minimumra csökkenteni az esetleges kilengéseket a kétoldalú kapcsolatokban. A szlovák kormányfő a TASR hírügynökség által szerdán közölt interjúban hozzátette, hogy egyes politikusok nem megfelelő nyilatkozatait azonban nem lehet megakadályozni.
  
„A vita minden bizonnyal nagyon élénk lesz azt követően, hogy kormányzati pozícióba kerül a Fidesz, mert bármilyen nyilatkozatot is tesz Orbán Viktor, akár mint miniszterelnök, vagy ha ne adj isten valamilyen konkrét lépésekkel jönne elő, kötelességünk lesz védeni a Szlovák Köztársaság nemzeti érdekeit, de művelt, európai módon” – jelentette ki Fico. Példaként a szlovákiai államnyelvtörvény ügyét hozta fel. Szerinte ez a szlovák-magyar vita Pozsony hatalmas diplomácia győzelmét hozta. „Ebben az esetben a magyar fél húzza abszolút módon a rövidebbet” – jegyezte meg.
   
Fico úgy vélekedett, nagyon sok függ majd attól is, hogy a felek hogyan állnak hozzá a szlovák-magyar viszony témájához, mert szerinte „sértés nélkül is lehet kemény dolgokat mondani”.
   
Fico szerint azt, hogy a szlovák-magyar viszonyt néhány szlovákiai politikai párt kampánytémává teszi-e, nagyban befolyásolja majd az, milyen mértékben viszi át a Fidesz a kormánypolitikába mindazt, amire választási sikerét építi. „Tehát a nagyon világos nacionalizmus, a Szlovákia elleni támadások, a nagy magyarság témái. Orbán Viktor bizonyára ismét megpróbálkozik azzal, hogy a világ összes magyarja kormányfőjének minősítse magát. Ha ez valósággá válik, akkor a szlovák-magyar viszony a szlovákiai választási kampány meghatározó témájává válik” – figyelmeztetett Fico. 

Szerinte ez a téma növelni fogja a feszültséget, mert a magyar választás idején Szlovákia is közvetlenül parlamenti választás előtt fog állni. „A politikai pártok már nem tesznek lakatot a szájukra, és mint kitűnő választási témával fognak ezzel dolgozni, mert ez olyan téma, amely mindig megmozgatja Szlovákiát. Nem érdemes azt mondani magunknak, hogy ez nem így van” - magyarázta Fico.  
 
A szlovák kormányfő dicsérte Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt, amiért a két ország közt meglévő nagy feszültség idején is hajlandó volt vele találkozni Szécsényben. Fico szerint a találkozó jelentősen hozzájárult a helyzet megnyugtatásához. A választásig nem számol újabb szlovák-magyar kormányfői tárgyalással, de partnerével egy visegrádi csúcstalálkozón még összejön.
  
Fico azt is mondta, hogy a magyar kormányfőnek ugyan érvényes meghívása van hivatalos szlovákiai látogatásra, de erre nem kerül sor, mert az számára Magyarországon „belpolitikai vereséget jelentene”. A szlovák kormányfő megismételte: akár Bajnaival, akár utódjával kész bármikor találkozni, hogy megvitassák mindazt, ami elősegítheti a szlovák-magyar kapcsolatok javulását.

A TASR hírügynökség szerdán interjút közölt Ivan Gasparovic szlovák államfővel is. „Ha azt mondanám, hogy nem rossz a szlovák-magyar viszony, akkor valószínűleg hazudnék. Mindenki tudja, hogy ez nem így van. Nyíltan meg kell mondani, hogy bár mindketten tagjai vagyunk az Európai Uniónak, a NATO-nak, az ENSZ-nek, és bár együttműködünk a Visegrádi Négyek keretén belül,  a kapcsolatok nem jók” – jelentette ki a szlovák államfő.
   
„Megengedem magamnak, hogy kimondjam: a nem jó kapcsolatokért nagy felelősséget viselnek a mai MKP-t alkotó pártok” - tette hozzá Gasparovic. Szerinte a magyar pártok nem értettek egyet sem a Szlovák Köztársaság megalakulásával, sem a szlovák alkotmánnyal. „Olyan problémák vannak, hogy nem egészen akarják elfogadni a létező valóságot” – mondta az államfő.

Gasparovic szerint az Európai Parlamentben tevékenykedő magyar nemzetiségű képviselők Szlovákia ellen fordulnak. A politikus nemtetszését fejezte ki arról, hogy a szlovákiai magyar politikusok nemzetközi színtérre viszik a szlovákiai törvényeket. „Ez Szlovákia megkérdőjelezésével egyenlő, ami nem jó” – mondta. 
   
„Minden szlovák egyenlő, egyenlő jogokkal és kötelességekkel. Minden magyar, ruszin, ukrán vagy cseh nemzetiségű állampolgár pontosan ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik. Érdekes, hogy ezt az összes nemzetiség tagjai elfogadják, kivéve a magyar nemzetiségi pártok politikusainak és tisztviselőinek egy részét” – fejtegette Gasparovic.

 

 
 
 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben