Felavatták Marian Cozma emlékművét

Létrehozás: 2010. február 07., 15:45 Legutolsó módosítás: 2010. február 07., 15:48

Veszprém – Felavatták Marian Cozma emlékművét szombaton, a Veszprém Aréna előtti parkban; Mihály Gábor szobrászművész bronz mellszobra a tavaly februárban meggyilkolt román sportoló arcvonásait őrzi és kézilabdás dobómozdulatot ábrázol. Forrás: MTI (A megemlékezésen Ittzés János evangélikus elnök-püspök képviselte egyházunkat. – a szerk.)

Felavatták Marian Cozma emlékművét

Fotó: MTI

A rendkívül rossz idő, az erős havazás ellenére több ezren vettek részt az eseményen; az alkotást Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, Mocsai Lajos az MKB Veszprém férfi csapatának vezetőedzője és Remport Csaba, a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke leplezte le.

A kegyeleti megemlékezésen jelent volt Petre Cozma, a meggyilkolt román sportoló édesapja és egyik lánytestvére, Ionela Negrila, továbbá Ireny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete és Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete.

Részt vett az eseményen Gyulai Zsolt olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, ott voltak más sportágak vezetői is, valamint Tömböl László vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, továbbá számos országgyűlési képviselő, a cigány kisebbség helyi vezetői, s három történelmi egyház (katolikus, református és evangélikus) püspöke. Jelen volt Siluan Manila román ortodox püspök és Ovidiu Semen, a Dinamo Bucuresti kézilabda-szakosztályának vezetője.

Jelen voltak természetesen az emlékmű avatásán az európai hírű veszprémi csapat vezetői és jelenlegi, valamint volt játékosai, köztük Ilyés Ferenc is, akit német klubja elengedett a barátja szobrának avatójára.

„A szobor méltó emléket állít Marian Cozmának, mert tükrözi a benne lakozott erőt, küzdeni tudást, de a szelídségét is” – mondta a kegyeleti megemlékezés bevezetőjeként Remport Csaba, aki a szurkolói klub elnökeként az emlékmű felállításához a közadakozást is szervezte egy éven át.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Marian Cozmát „saját gyermekünkként, testvérünkként szerettünk”. Mint mondta: más-más nemzet fiai játszanak a veszprémi csapatban, de „amikor pályára lépnek, egy családdá válnak” és mindent megtesznek egymásért, s Veszprém méltó képviseletéért.

A polgármester kitért arra is, hogy Petre Cozma, aki az egyetlen fiát veszítette el, „példát mutatott nekünk és a világnak emberi tartásból, a fájdalom elviseléséből és toleranciából”. Veszprém nem felejt és bízik az igazságszolgáltatásban – hangsúlyozta a polgármester.

Mocsai Lajos szerint nem egy sportszoborról van szó, hanem egy sportoló ember szobráról, aki győzni, gólt lőni jött, s azt akarta, hogy a veszprémi csapat az egész világon elismert legyen.

Ireny Comaroschi beszédében megköszönte Veszprém minden lakójának azt a szeretetet, amelyet ebben a tragédiában tanúsított, s hogy „mellettünk voltak”. Egy éven át „meghatódottan kísértünk figyelemmel minden olyan eseményt, amelyet Marian emlékének szenteltek” – mondta. Neculai Ontanu, Bukarest II. kerületének polgármestere arra emlékeztetett, hogy a kerületükben született és nevelkedett Marian Cozma a „nagyon rövid életét odaadással, becsülettel és végtelen szenvedéllyel áldozta a kézilabdának”. A polgármester ezután átadta veszprémi kollégájának Bukarest II. kerülete önkormányzatának díszoklevelét és a Stefan Cel Mare emlékérmet. Megjegyezte: Stefan Cel Mare, román uralkodó a kereszténységet védte kelet kapuinál.

Dejan Peric, a veszprémi kézilabdások szerb csapatkapitánya szerint „az emlékművet nemcsak egy kiváló sportolónak, hanem egy kiváló embernek is állítjuk, s számomra a szeretet emléke is”.
Petre Cozma – aki ezúttal vette át a Magyar Sportújságírók Szövetségének 2009-es különdíját, a decemberi Sportcsillagok Gálaestjén ugyanis betegsége miatt nem tudott megjelenni – a kegyeleti megemlékezésen azt mondta: „fogadjátok a népem, a családom áldását, úgy szeretlek benneteket, ahogy a fiam szeretett”. Marian nagyon büszke volt rátok – mondta, megjegyezve: „határtalan az emberségetek, meghajlok előttetek”. Petre Cozma szavait hatalmas vastaps követte.

Az emlékművet „ a leleplezést követően – megáldották a történelmi egyházak jelen lévő püspökei, s a román ortodox egyház püspöke.
Az avatást követően a város polgármestere Veszprém tiszteletbeli polgára elismerésben részesítette Petre Cozmát, Remport Csaba pedig Veszprém arany emlékérmét vehette át.

Az emlékmű talapzatát elborították a koszorúk, virágok és égő mécsesek; a több ezres tömegből nagyon sokan hajtottak fejet a szobor előtt.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román válogatott 26 éves kézilabdázóját 2009. február 8-án hajnalban ölték meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Népszabadság videó:

http://www.noltv.hu/video/2298.html

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben