Fabiny: Több testvér egyházközségre van szükség

Létrehozás: 2009. február 13., 10:25 Legutolsó módosítás: 2009. február 13., 10:27

Budapest - Oktatási intézményeik kapcsolatáról, a két nemzet közös egyházi ünnepéről és a testvér egyházközségek számának gyarapításáról esett egyebek között szó a szlovák és a magyar evangélikus püspöki kar csütörtökön befejeződött találkozóján – mondta Fabiny Tamás püspök. Forrás: MTI

Fabiny: Több testvér egyházközségre van szükség

Fabiny Tamás

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) külügyi kapcsolatokat koordináló püspöke kijelentette: a másfél napos találkozón, amelyen részt vett mindkét ország összes lutheránus püspöke, megtárgyalták a 2010-ben a szlovákiai Zsolnán tartandó közös ünnepségsorozat részleteit, amellyel a magyar evangélikus egyház 1610-es szervezeti felállítására, a püspökségek megalapítására emlékeznek. Ugyanígy megbeszélték, hogy az evangélikus testvérintézmények és testvér egyházközségek számát gyarapítani kell; az eperjesi gimnázium jelezte, hogy érdekelné diákcsere magyarországi oktatási intézménnyel.

A magyar fél szorgalmazta az „egyházi kishatárfogalom” fellendítését, a lelkészek és a hívek gyakrabb átjárását – folytatta. Fabiny Tamás utalt arra, hogy a megbeszélésen szó volt a Jan Kollárnak, a 19. századi magyarországi szlovák lelkész-költőnek Budapesten állítandó emléktábláról, amelyet a szlovákok már régóta szorgalmaznak. Ezzel kapcsolatban beszámoltak a szlovák püspököknek az MEE országos presbitériumának döntéséről, miszerint az emléktáblát a Rákóczi úti szlovák evangélikus templom falán helyeznék el. A tárgyalásokon határoztak egy szlovák-magyar történészbizottság felállításáról is, amely a két nép evangélikus közösségeinek 19–20. századi történetét dolgozza fel.
A kutatások érintik majd a 19. századi pánszlávizmust és a szocializmus időszakának történetét is – tette hozzá. Az evangélikus püspök szólt arról: a szlovák egyházi vezetés tájékoztatást kért a Magyar Evangélikus Konferencia (MAEK) működéséről, ugyanis nehezményezték, hogy ennek üléseire Szlovákiából is érkeztek magyar lelkészek és presbiterek. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a magyar egyházvezetés nem szeretné, ha a szlovákok akadályoznák országukból a magyarok részvételét a MAEK konferenciáin.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben