Evangélikus konferenciát rendeztek Tótkomlóson

Létrehozás: 2010. szeptember 22., 16:00 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 22., 16:01

Nemzetközi evangélikus diakónia-konferenciát rendezett vasárnap a tótkomlósi evangélikus egyházközség. Hazai és külföldi előadók számoltak be munkájukról. Szpisák Attila házigazdát, evangélikus lelkészt kérdeztük a konferencia szándékáról. Forrás: beol.hu / Cs. I.

– A nemzetközi konferencia gondolata miért fogalmazódott meg Önben?
– Mert aktuális. Ez az első, de szeretnénk, ha lenne folytatása. A diakóniának, az egyházi szociális ellátásnak egyre nagyobb a szerepe. Felvállaltuk, hogy kapcsolataink révén elhívunk a környező országokból olyan előadókat, akik a maguk példájával gazdagíthatnak bennünket.

– Honnan érkeztek Tótkomlósra delegációk?
– Szlovákiából, Csehországból, Romániából. Az ott működő intézményesített diakónia képviselői, intézményvezetők jöttek. Az a szándék motivált bennünket, hogy a tapasztalatainkat megosszuk egymással, általa képesek legyünk tovább lépni. Szeretnénk, ha a jövőben munkatársainkat elküldhetnénk egymáshoz, képzéseket szervezhetnénk részükre. Minden országban más szervezeti formában működik a diakónia. Ami megoldható és követendő, átültetjük a hazai gyakorlatba és viszont. Közös pályázatokra is gondolunk a jövőben. Nyelvi problémáink nincsenek.

– Tótkomlós milyen példát tudott bemutatni a résztvevőknek?
– Bentlakásos szociális otthonunk van, nappali klubot működtetünk. Majd kétszáz emberrel vagyunk kapcsolatban, ellátásuk minősége garantált.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben