Elkezdődött a felkészülés a reformáció 500. évfordulójára

Létrehozás: 2010. január 29., 09:35 Legutolsó módosítás: 2010. január 29., 09:36

Budapest – Elkezdődött a készülődés a reformáció 500 éves jubileumára azzal, hogy Budapesten megtartotta első ülését a reformációi emlékbizottság – közölte Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke csütörtökön. Forrás: MTI

Elkezdődött a felkészülés a reformáció 500. évfordulójára

Fabiny Tamás

A tervek között szerepel egyebek mellett rajzfilm, irodalmi alkotás és komolyzenei mű készítése a reformáció elindítójáról, Luther Mártonról, aki 1517. október 31-én Wittenbergben meghirdette az egyház megújításának programját. A zenemű szerzésével a tervek szerint Szokolay Sándort bízzák meg – mondta a bizottság elnöke.

Fabiny Tamás megemlítette, hogy a 15 tagú, evangélikus egyháziakból és világiakból álló bizottság célja a felkészülés megkezdése és összehangolása 2017-re, az 1517-ben kezdődött reformáció 500. évfordulójára. Az előkészületek megkezdését hivatalosan a pünkösdi istentiszteleteken hirdetik ki a gyülekezetekben. Az úgynevezett nemzetközi Luther-évtized programsorozatát egyébként már tavaly szeptemberben útjára indították a németországi Wittenbergben – tette hozzá.

Az evangélikus püspök szólt arról is, hogy 2017-ig minden évnek lesz tematikája, 2010-ben például Melanchthon Fülöpre, Luther legközelebbi munkatársára és teoretikusára emlékeznek konferenciák és pedagógusképzések szervezésével. A reformáció nagyhírű dogmatikusának azzal is emléket állítanak, hogy kiállítják a Magyarországon található, saját kézírású leveleit a budapesti evangélikus múzeumban, illetve azokból egy kötetet adnak ki.

A következő tematikus évek elnevezései: A reformációs és a szabadság (2011), A reformáció és a zene (2012), A reformáció és a tolerancia (2013), A reformációs és a politika (2014), A reformáció és a képzőművészetek (2015), A reformáció és az ökumené (2016), és természetesen 2017-ben maga a reformáció emlékéve – sorolta. Fabiny Tamás rámutatott: az előkészületek alapvetően három fő területen zajlanak: beruházások (az Országos Evangélikus Múzeum bővítése, digitalizálási munkák), kiadványok (Protestáns Lexikon és Luther-sorozat), illetve rendezvények. Utóbbiak között szerepel terveik szerint a reformációt bemutató tudományos konferencia, illetve vándorkiállítás, amit autóbusszal visznek körbe az országban.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben