Egyházpolitikai szimpóziumon együtt a keresztény gyülekezetek – Kisegyházak történelmi jelentőségű nyilatkozata

Létrehozás: 2010. november 11., 14:07 Legutolsó módosítás: 2010. november 11., 14:12

A magyarországi keresztény kisegyházak jelenéről, jövőjéről, politikai szerepéről tartanak ma konferenciát a Pünkösdi Teológiai Főiskolán. A szimpóziumot követően történelmi jelentőségű, közös nyilatkozat aláírására kerül sor. Forrás: mindennapi.hu / M. V.

A magyarországi keresztény kisegyházak jelenéről, jövőjéről, politikai szerepéről és ezirányú meghatározottságáról tartanak konferenciát ma a Pünkösdi Teológiai Főiskolán. A keresztény kisegyházak társadalmi küldetése Európában és Magyarországon című szimpózium különlegessége, hogy számos, a tervezett egyházügyi jogszabályváltozások által érintett szervezet képviselteti magát, a regisztráltak száma a hetvenet is meghaladja. A szervezők rendkívüli, hagyományteremtő jelentőségű eseményre számítanak. Az előzetes híradások alapján hamarosan várható a rendszerváltás óta nem tapasztalt mélységű egyházi szabályozás-változás: ez közös gondolkodásra inspirálta az érintetteket. A résztvevőket Paul Gracza, a Pünkösdi Teológiai Főiskola rektora és Pataky Albert, az Evangéliumi Pünkösdi Közösség elnöke köszönti.

A konferencia előadói közt szerepel a kormányzat delegáltjaként Fedor Tibor, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának helyettes vezetője, de vállalta a konferenciaszereplést Csepregi András evangélikus lelkész-teológus is, aki az előző kormányzat egyházpolitikusaként tevékenykedett. A konferencia résztvevőit és előadóit levélben köszöntötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki kiemelte a téma fontosságát és időszerűségét, valamint Isten áldását kérte a rendezvényre.

A fórum résztvevői egy közös konferencianyilatkozat megfogalmazását tűzték ki célként, ami összegzi a magyar keresztény kisegyházak történelmi-közéleti szerepét, lehetőségeit és egyben tevőleges segítséget ajánlanak a kormányzatnak a mindennapjaikat érintő jogszabályok megváltoztatásában. Egyben felhívják a politikai döntéshozók figyelmét, hogy felelős és tudományosan is indokolható álláspontok mentén végezzék az egyházak definiálásának és jogállásuk meghatározásának törvényi előkészítését.

A hazai egyház történelmi jelentőségű nyilatkozatának aláírói óvnak a tényleges hitéleti tevékenységet végző egyházak működését és létét megnehezítő, lehetetlenné tevő társadalmi és politikai folyamattól.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben