Egy földrengést nem lehet megállítani

Létrehozás: 2009. március 24., 11:37 Legutolsó módosítás: 2009. március 24., 11:41

Kaposvár – Művész-közönség találkozóra hívta az érdeklődőket hétfőn este dr. Rumszauer Miklós a Szent József és a Szent Margit templom plébánosa. Az est apropóját Rolf Hochhuth: A helytartó című drámájának a kaposvári Csiky Gergely Színházban Mohácsi János rendezésében bemutatott előadása adta. Forrás: kapos.hu

Szép számmal jöttek el a Szent József templom klubjában tartott beszélgetésre. Jelen volt a kaposvári értelmiség színe-java. Egy szék azonban üresen maradt: Mohácsi János rendező ugyanis Londonban tartózkodik, ezért nem tudott eleget tenni a meghívásnak. Helyette öccse és alkotótársa, a darabot dramaturgként jegyző Mohácsi István igyekezett a záporozó kérdéseket megválaszolni.

Hochhuth drámája 1963-as megírása óta szinte minden egyes bemutatása alkalmával vihart kavar. Nem történt ez másként a somogyi megyeszékhelyen sem. A színmű kaposvári premierjét dr. Gáspár Ferenc és Mohácsi János levélváltása előzte meg. Előbbi ezúttal felolvasta a rendezőnek írt gondolatait, melyekben többek között számos zsidó forrásra hivatkozik, melyek elismerik XII. Piusz pápának, a darab központi szereplőjének érdemeit. Majd azt kérdezte, hogy vajon jó-e sót hinteni egy már majdnem begyógyult sebbe?

„Vannak dolgok, melyek visszajönnek, melyek újra és újra felütik a fejüket a történelemben – kezdte válaszát Mohácsi István a darab megírásának motivációi után érdeklődő házigazdának. – A rasszizmus ma is élő dolog Magyarországon.”

„Egy földrengést nem lehet megállítani – hangsúlyozta Rumszauer Miklós. – Ilyen földrengés volt a hitleri Németország. Piusz pápa okos politikát folytatott, hogy nem csak beszélt, hanem tett is a zsidóság megóvásáért.”

Dr. Rosta István azt javasolta, hogy az objektivitás érdekében vegyék számba a történelmi tényeket. „Semmi sem veszik el a béke által, de minden elveszhet a háború által – idézte XII. Piusz pápát. – A pápa elment lehetőségei legvégsőbb határáig” – zárta felszólalását.

A végig elegáns eszmecsere során többen méltatták a színészek remek játékát és a rendező ötletgazdagságát. Ám az is elhangzott, hogy a darab túllép bizonyos határokat, és emiatt katolikus hívők sértve érezték magukat hitükben.

Az este fontos tanulsággal zárult: beszélni kell az irodalomról, a történelmet viszont nem lehet megmásítani.         

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben