Cigány-magyar közeledés fakanállal

Létrehozás: 2009. június 19., 16:38 Legutolsó módosítás: 2009. június 19., 16:39

Sárszentlőrinc – Szombaton második alkalommal rendezik meg Sárszentlőrincen a cigány ételek bemutatóját, a hagyományteremtő eseményen számos kulturális programmal várják a látogatókat, a szervezők célja a cigány-magyar közeledés elősegítése a roma kultúra és Isten igéjének segítségével. Forrás: MTI, NOL

Cigány-magyar közeledés fakanállal

A fotó egy korábbi roma-magyar táboron készült

Másodszor rendezik meg Sárszentlőrincen a cigány ételek bemutatóját. A településen szolgáló evangélikus lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház cigánymissziós referense, Bakay Péter elmondta, a rendezvény célja a cigány-magyar közeledés elősegítése a roma kultúra és Isten igéjének segítségével.

A programot hagyományteremtő célzattal indították. Az első alkalomról tavaly néprajzi jellegű könyvecskét jelentettek meg Ételek és életek címmel. A cigánymissziós szolgálatban álló lelkész a tavalyi rendezvényről szólva úgy fogalmazott, hogy a „cigány ételek bemutatója és kóstolója, no meg egyéb tartozékok eredményeként állt össze egy villanásnyi a gazdag cigány kultúrából”.

A tervek szerint így lesz az idén is. Lesznek hagyományos cigányzenei és táncbemutatók, cigány szerzők verseit hallgathatják meg az egybegyűltek, és zenés hálaadást is tartanak. A sárszentlőrinci találkozót – mint a lelkész fogalmazott – Isten igéje teszi mássá, mint a többi hagyományápoló programot.

A cigány ételek bemutatója június 20-án, szombaton lesz Sárszentlőrincen, a volt teleház udvarán a sárszentlőrinci evangélikus gyülekezet által létrehozott Zsivora György Népfőiskolai Alapítvány szervezésében. Nem csak cigány főzőmestereket várnak erre a „reménység szerint sokakat gazdagító, a cigányság kultúrájával megismertető alkalomra”, hanem minden érdeklődőt – tette hozzá Bakay Péter.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben