Botrányos vagy divatos: Templomból átalakított szórakozóhelyek

Létrehozás: 2010. február 23., 09:00 Legutolsó módosítás: 2010. február 23., 09:01

Sokakat felháborít, ha egy elhagyott templomból étterem, diszkó vagy akár night club lesz, vetkőző lányokkal. A Vatikán is elítéli a szakrális épületek ilyetén „újrahasznosítását”, de a példák azt mutatják, hogy egyelőre hiába: a templomból lett szórakozóhelyek mindenütt nagyon népszerűek. Mutatunk néhány példát. Forrás: ingatlanmagazin.hu / Fülöp Norbert

Egy night clubbá átalakított magyar templomot hozott fel elrettentő példaként nemrégiben Gianfranco Ravasi bíboros, a Vatikán „kulturális minisztere” újságíróknak. A Kultúra Pápai Tanácsának elnöke szerint mind több elhagyott templomból lesz szórakozóhely, diszkó, sőt olyan helyről is beszámolt, ahol az egykori oltáron most táncos lányok vetkőznek. Bár utóbb kiderült, hogy a bíboros összekeverte Magyarországot egy másik állammal, azért mi utánajártunk, hogy mi minden lehet a szakrális épületekből.

Il Gattopardo Café – Olaszország, Milánó

Milánó egyik legfelkapottabb szórakozóhelye, az Il Gattopardo Café egykor templomként működött. Hétvégéken a bejutni szándékozók hosszú sora kígyózik a kapu előtt, ugyanis a biztonsági őrök megválogatják, hogy kit engednek be; szakadt farmernadrágban például esély sincs bejutni.

Az Il Gattopardo Café belsőépítésze, a milánói Pino Pcalise jó érzékkel szinte érintetlenül hagyta a templombelsőt, hiszen a szórakozóhely legnagyobb varázsa éppen ebben van. Milánóban a szent és a világi ilyetén összegyúrásán senki nem akad fent; szinte alig akad olyan hét, hogy ne rendeznének céges partit vagy bemutatót a különleges épületben.

The Church – Írország, Dublin

A 18. században épült Szent Mária templom az írországi Dublin első galériázott ilyen jellegű épülete, ám ma már nem ezért, hanem a benne működő szórakozóhely miatt tartják számon. A templomot az egyház 1964-ben hagyta el, ezt követően sokáig nem nagyon tudtak vele mit kezdeni, míg végül 2007-ben a jelenlegi tulajdonosa belül kávézót és night clubbot, teraszán pedig barbecue éttermet alakított ki.
Érdekes módon a The Church az egyébként konzervatív íreknél sem verte ki a biztosítékot, sőt egy versenyen 2006-ban a Legjobb Régi Épület díját is bezsebelte. Máskülönben olyan hírességek neve kötődik a Szent Mária templomhoz, mint a Guiness sör feltalálója, Arthur Guiness, vagy éppen a Gulliver utazásai könyv szerzője, Jonathan Swift.

The Old Church – Új-Zéland, Napier

Az új-zélandi Napier városka szélén található Szent Mária templom átalakulása étteremmé tulajdonképpen sikertörténet mind az egyház, mind a gasztronómiai számára. A régi templom ugyanis nem az érdektelenség miatt zárt be, hanem azért, mert az egyre duzzadó keresztény közösség kinőtte azt, így új épületet emeltek a közelben. Az immár Old Church bár és étterem néven működő intézmény ráadásul nem éjszakai klubként vagy szórakozóhelyként üzemel, hanem klasszikus étteremként, esküvők és fogadások helyszíneként „hasznosul újra”.

The Church – Nagy Britannia, Northampton

A maga 1138-as alapításával valószínűleg az angliai The Church étterem a rangidős az átalakított templomok között. A kezdetben kórházként működő intézmény évszázadokon átívelő kalandos története során volt Northampton első vasútállomása, majd később raktár, hogy azután 1872-ben 2 ezer fontért a katolikus egyház vásárolja meg, így egy ideig templomként is működött. 1997-ben a templom területe a Richardson Group nevű céghez került, ők 2004-ben felújították és modern étteremmé építették át a több mint 800 éves épületet.

További képek: http://www.ingatlanmagazin.com/read/12139?h

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben