Börtönmisszió: Ima 16 ezer elítéltnek

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. április 26., 12:58 Legutolsó módosítás: 2010. április 26., 12:58

Budapest – Ökumenikus börtönmissziós imahetet tart a Magyar Testvéri Börtöntársaság a Magyarországon jelenleg fogva tartott 16 ezer elítéltnek, illetve a templomokban hozzátartozóiknak, s a korábban börtönből szabadultaknak – közölte L. Molnár István, a Református Börtönmisszió vezetője kedden az MTI-vel. Forrás: MTI

Mint mondta, a magyarországi rendezvény a 114 tagországot számláló Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság imahetéhez kapcsolódik. A múlt vasárnap kezdődött, e hét vasárnapján záruló program során meghatározott liturgia keretében minden nap másokért imádkoznak, így a fogva tartottakért, a börtönmisszióért, a bűncselekmények áldozataiért, a börtönből szabadulókért, a büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozókért, a börtönben lévők családtagjaiért, utolsó napon pedig a megbékélésért.

L. Molnár István arról is beszélt, hogy a „helyreállító igazságszolgáltatás” is a témák között szerepel az imahéten. Ennek jegyében a hívővé vált börtönlakók élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy az általuk elkövetett bűncselekmények áldozataitól nyilvánosan bocsánatot kérjenek. Az imahéten az eddig tapasztaltakhoz hasonlóan valószínűleg több helyütt is részt vesznek sértettek – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a szabadulókkal is fontos foglalkozni, mert a társadalomba való újbóli beilleszkedésük legtöbb esetben korántsem zökkenőmentes. Ezenkívül a még börtönben lévők hozzátartozói is támogatásra szorulnak, mert lelki és egzisztenciális problémákkal egyaránt küzdenek.

Az eseménysort záró „megbékélés napja" arról szól, hogy a bűnelkövetőknek el kell fogadniuk a polgári jogszabályokat, amelyek pedig a vallási alapú törvényekből vezethetők le – tette hozzá.
A börtönmisszió vezetője elmondta: Magyarországon 35 börtönben 35 főállású lelkész tevékenykedik, a 17 katolikus, 11 református, 5 evangélikus lelkipásztor mellett egy rabbi és egy görög katolikus pap.

Rajtuk kívül tíz misszió is részt vesz a fogva tartottak lelkigondozásában, többek között a Máltai Szeretetszolgálat, a Jehova Tanúi, az adventista egyház és a szabadkeresztények is küldenek lelkészeket a börtönökbe.

A Magyar Testvéri Börtöntársaság 1992-ben kapcsolódott a Nemzetközi Testvéri Börtöntársasághoz, s egy évvel később tartotta első imahetét.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben