Az ombudszman szerint egyházi iskolában kampányolhatnának

Létrehozás: 2010. március 31., 09:11 Legutolsó módosítás: 2010. március 31., 09:12

Budapest – Bár az állami és önkormányzati iskolákban nem lehet olyan politikusi látogatásokat szervezni, amelyeken kötelező a részvétel a diákoknak, az oktatási ombudsman szerint az egyházi és alapítványi iskolákra nem vonatkozik ez a szabály, így vélhetőleg szabályos volt Orbán Viktor múlt pénteki iskolalátogatása – írta a Magyar Nemzet szerdai számában. Forrás: Magyar Nemzet, MTI

A lap emlékeztet arra, hogy Nyakó István, az MSZP szóvivője azt kérte Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmantól, tegyen közzé egy iránymutató állásfoglalást, hogy „választási időszakban ne lehessen oktatási intézményekben kampányolni".

Az ombudsman a közeljövőben hozza nyilvánosságra részletes állásfoglalását.

A Magyar Nemzetnek Aáry-Tamás Lajos kifejtette: bármelyik iskolába bemehet, és ott előadást tarthat egy politikus, ha ez nem tanórán történik, és sem a diákok, sem a tanárok számára nem kötelező a részvétel. Az állami, önkormányzati fenntartású iskoláknak ugyanis a világnézetet tekintve semleges álláspontot kell közvetíteniük.

Az ombudsman ugyanakkor megjegyezte, hogy más a helyzet az egyházi és alapítványi iskoláknál, amelyek határozott világnézetet közvetítenek és amelyeket a szülők és gyermekek ennek tudatában választanak. Így például egy katolikus iskola igazgatójának joga van ahhoz, hogy keresztény értékeket előtérbe helyező politikust beengedjen az osztályfőnöki órára.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben