Az MSZP tiltakozik a templomban való nyilt politizálás ellen

Létrehozás: 2010. február 25., 15:19 Legutolsó módosítás: 2010. február 25., 15:20

Tiltakozik az MSZP a rákoscsabai főplébánia heti miseintenciója miatt, mert az a párt szerint egyrészt a szocialistákra vonatkozó állításaiban „minden határon túlmegy durvaságban”, másrészt nyílt politizálásra hív fel a templom falai között. Forrás: MTI

Nyakó István, az MSZP szóvivője – a párt hívő tagozatának tagjaként – szerdai sajtótájékoztatóján a körlevéllel kapcsolatban úgy fogalmazott: a heti miseintenció ajánlásában szereplő szöveg hemzseg a durva és személyeskedő jelzőktől, megalázó kifejezéseket használ a volt és a jelenlegi miniszterelnökre vonatkozóan. Példaként említette, hogy a kormányfőt „Liba-jnai Gordonnak”, elődjét pedig „Gyurcsány KISZ-führernek” nevezik a körlevélben.

A miseintenciót jelen esetben a főplébános adja ki, az tartalmazhatja a miserendet és egyéb instrukciókat is.A szóvivő hangsúlyozta: az MSZP nem kíván egyetlen egyház életébe sem beleszólni, de fel kell emelniük a hangjukat az ellen, ha méltatlan támadás éri közösségüket és tagjaikat.

Szavai szerint a körlevélben, a félreérhetetlen MSZP-ellenes gondolatok után, az olvasható: „a pun háborúk idején a híres író és államférfi, Cato minden felszólalását azzal fejezte be, hogy Karthágót el kell pusztítani, és itt vajon kiket és miket?”.
Véleménye szerint azzal, hogy a levél nyílt politizálására hív fel a templom falai között, megosztja és szétszakítja a közösséget, amely lelki megnyugvást keres ott, nem pedig politikai agitációt.

Nyakó István leszögezte, a vallás olyan ügy, amelyben semmi keresnivalója a pártpolitikának és a kampányoknak. Mint mondta, az MSZP nem ellenzi, hogy az egyházak véleményt formáljanak közügyekben, de nem lehet szerepük pártpolitikai csatákban.

Nem értünk egyet azzal és a leghatározottabban tiltakozunk ellene, ha valamelyik egyház nyíltan kiáll a választásokon egyik demokratikus párt mellett úgy, hogy közben a másik demokratikus erőt pocskondiázza - tette hozzá. Álláspontja szerint az egyház képviselői nem lehetnek kampányszóvivők, a templomok pedig nem válhatnak pártgyűlések helyszíneivé.

Az MSZP szóvivője bejelentette, hogy elfogadja Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök meghívását, aki azután kezdeményezett személyes találkozót Nyakó Istvánnal, hogy a szóvivő elítélte a püspök nyílt és elfogult pártpolitikai állásfoglalását.
A sajtótájékoztatón más témában Tóbiás József szocialista parlamenti frakcióvezető-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy január 1-től mindenkinek jár az adójóváírás, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 3 millió 188 ezer forintot.

Mint mondta, az ajánlószelvények gyűjtésénél tapasztalták, hogy többen rákérdeztek erre, mondván, az erre vonatkozó ígéret ellenére nem lett több a fizetésük.

A szocialista politikus kiemelte: az átlagosan havi 15 ezer forintos adójóváírás havi bontásáról a munkavállalónak kell nyilatkoznia. Ha ezt nem tette meg, akkor egy összegben jövő áprilisban kapja meg a pénzt. Tájékoztatása szerint most is van lehetőség arra, hogy a munkáltatótól kérje valaki, hogy havonta kapja meg az adójóváírás összegét.

Tóbiás József állítása szerint teljesítették, amit megígértek. Példaként beszámolt arról, hogy egy bruttó 240 ezer forintos fizetés 2008-ban nettóban 138 ezer 300 forintot jelentett, míg ez az összeg idén januártól havi 19 ezer 488 forinttal több lett.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben