Az amerikaiak, az evangélikusok, és a romák

Létrehozás: 2009. november 26., 09:19 Legutolsó módosítás: 2009. november 26., 09:21

Budapest – Evangélikus önkéntesek jönnek egy évre romamisszióra az Egyesült Államokból Magyarországra – közölte Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) püspöke az MTI megkeresésére szerdán. Forrás: MTI

Annak kapcsán, hogy vasárnap tíznapos látogatásra a tengerentúlra utazik Prőhle Gergellyel, az MEE országos felügyelőjével, elmondta: a mintegy tízmillió tagot számláló amerikai evangélikus egyház vezetőjével, Mark Hansonnal – aki a Lutheránus Világszövetség elnöke is – állapodnak majd meg erről. A megállapodás keretében Nyírtelekre, illetve Sárszentlőrincre jönnek a szakemberek, de Magyarországról is mennek majd lelkigondozók az Egyesült Államokba – hívta fel a figyelmet.
A magyarországi romamisszióba bekapcsolódhatnak amerikai feketék is, akik „szerény zsebpénzért és szállásért” végzik a rájuk bízott feladatokat – tette hozzá.

Fabiny Tamás rámutatott: tárgyalnak az ösztöndíjas teológiai hallgatók cseréjének bővítéséről is a két ország között. Az Evangélikus Hittudományi Egyetemnek két évtizede minden esztendőben volt egy-két ösztöndíjas hallgatója Chicagóban és Columbus-ban, Ohio tagállam székhelyén, és ugyanígy Budapesten is fogadtak ezekről a helyekről teológus diákokat.

A tárgyalások célja ezenkívül az, hogy körvonalazódjon: az Egyesült Államokon belül melyik tagállam egyházával köt az MEE testvéregyházi megállapodást.
A püspök arról is beszélt, hogy a magyar küldöttség Chicagón kívül Clevelandban és a Kanadában lévő Torontóban is tart istentiszteletet, valamint előadást. Utóbbiakon a magyarországi egyház helyzetét mutatják be a magyar származású gyülekezeteknek. Ezenkívül részt vesznek a 80 éves Amerikai Magyar Evangélikus Konferencia elnevezésű szervezet jubileumi ülésén.

A magyarországi küldöttség Böjtös László washingtoni tiszteletbeli konzul meghívásának is eleget tesz, s az Amerikai Magyar Koalíció nevű nonprofit, karitatív tevékenységet is folytató szervezet Mikulás-napi rendezvényére látogatnak el.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben