Átadták a budapesti díszpolgári elismeréseket

Létrehozás: 2010. november 18., 13:05 Legutolsó módosítás: 2010. november 18., 13:09

A főváros napja alkalmából díszpolgári címet kapott többek között Albert Flórián és Grosics Gyula volt válogatott labdarúgó, Demjén Ferenc előadóművész, Donáth László evangélikus lelkész, Nádas Péter író, Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész, Török Ferenc öttusázó és Ungvári Tamás író. Forrás: MTI

A főpolgármester szerint Budapestnek olyan példaképekre van szüksége, akik értékrendet teremtenek és alakítanak, és méltó módon képviselik a magyar fővárost Európában és annak határain túl is. Tarlós István szerdán, a főváros napján beszélt erről az Újvárosháza dísztermében, ünnepi közgyűlés keretében, ahol díszpolgári címeket és más fővárosi elismeréseket adott át Buda, Pest, Óbuda és a Margitsziget egyesülésének 137. évfordulója alkalmából. Felidézte, hogy 1872 decemberében született törvény az egyesítésről, majd egy évvel később november 17-én alakult meg a főváros tanácsa.

A főpolgármester párhuzamot vont az első polgári városvezetés és a mostani között, és úgy vélte: súlyos örökséget kaptak. Tarlós István szerint a két legsúlyosabb hagyaték ma a BKV és a 4-es metró. Úgy vélte, a helyzetet néha a sajtó is igyekszik szépíteni. Mint fogalmazott, ma a kelleténél többen igyekeznek elhallgatni, torzítani az elmúlt húsz év, különösen a legutóbbi ciklus hagyatékát. Az előző városvezetés legsúlyosabb fogyatékosságaként a tovább erősödő vidék-Budapest ellentétet említette, és ezzel összefüggésben azt hangoztatta: Budapest nélkül nincs felemelkedés, Budapestnek minden magyar fővárosává kell válnia.

Úgy fogalmazott: „Budapest a nemzet fővárosa, Budapestnek nincs Debrecenje, Szegedje, de nekik van Budapestjük, így nekik is érdekük, hogy a főváros egységes, erős képet mutathasson". Azt hangoztatta: biztonságra van szükség a város működésében, a pénzügyi helyzetében, az intézményekben és kint az utcákon, a közterületeken. A biztonság elemi feltétele a rend, ahol minden a helyén van - mondta a városvezető, hozzátéve: ma a legfontosabb feladat a biztonság és a rend helyreállítása.

A főváros napja alkalmából szerdán díszpolgári címet kapott mások mellett Miklósa Erika operaénekesnő, Albert Flórián és Grosics Gyula volt válogatott labdarúgó, Demjén Ferenc előadóművész, Donáth László evangélikus lelkész, Nádas Péter író, Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész, Török Ferenc öttusázó és Ungvári Tamás író.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben