Albert Schweitzerre emlékeztek Székesfehérváron

Létrehozás: 2010. március 29., 15:46 Legutolsó módosítás: 2010. március 29., 15:49

A 135 éve született Albert Schweitzer (1875-1965) Nobel-békedíjas orvosra, teológusra, lelkipásztorra és orgonaművészre emlékeztek, s felavatták a Hermann László Zeneiskola orgonáját pénteken Székesfehérváron. Forrás: nepszava.hu, MTI

Az egész napos ünnepségsorozat emléktábla leleplezésével kezdődött, amelyet a tudóst orvosi és emberi példaképének tekintő Hernádi Mária főorvos rendelőjének falán helyeztek el.

Az alkalomból Balogh Ibolya (Fidesz), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke emlékezett Albert Schweitzerre, aki az orgonának, „a fenséges hangszernek" is emblematikus megszólaltatója volt.

A legendás „fehér atya", a leprások gyógyítójának alakját idézte meg Újfalussy Ottó ciszterci plébános és Csomán István orvos.
A rendezvény a Hermann László Zeneiskolában emlékkonferenciával folytatódott, amelyen Tóka Szabolcsnak, az intézmény igazgatójának köszöntője után Fabiny Tamás evangélikus püspök, egyháztörténész, Hans Chrisitian Stekel, a bécsi Bach zeneiskola igazgatója és Csomán István méltatta az orvos-művész életét, munkásságát.

Azt követően került sor a zeneiskola orgonáját felavató hangversenyre, amelyen Ella István Liszt-díjas orgonaművész tolmácsolásában Bach néhány orgonaművét hallhatta a közönség Bodonyi Katalin énekművész, Kozáry Ferenc színművész és a zeneiskola növendékeinek közreműködésével.

A zeneiskola oktatásra és nemzetközi hangversenyek megrendezésére egyaránt alkalmas orgonáját Korb Gábor móri orgonaépítő mester készítette. A hangszerek „királynője" 25,3 millió forintért, két ütemben készül el. Az első – már befejezett – ütemben hétszáz síppal szólaltatja meg a zeneműveket, a második ütemben pedig várhatóan a jövő év végére további 500 síppal bővül.
A csodálatos hangú hangszer két manuálos, pedálos, mechanikus traktúrájú, csúszkaládás és elektromos regisztratúrával épült meg.

Elkészülésével Székesfehérvár és a zeneiskola régi vágya teljesült, a városban ugyanis 1986 óta van orgona tanszak. 1991-ben tettek először szakmai javaslatot orgona felépítésére, s a megvalósítás segítésére alapítványt is hoztak létre. A hangszer több alapítvány, számos intézmény, cég, magánszemély, valamint a székesfehérvári és a Fejér megyei önkormányzat, továbbá az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával készült el.

A Hermann László Zeneiskolában jelenleg is nívós orgona oktatás folyik, 10 növendék vesz részt alap- és középfokon a képzésben.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben