A római borbély, a csoda és a néhai Szentatya – „A pápa miatt gyógyultam meg!”

Létrehozás: 2010. március 31., 10:18 Legutolsó módosítás: 2010. március 31., 10:18

Gianni, miközben kliense állát és nyakát pamacsolja, kedélyesen meséli, hogy annak idején, bizony, kommunista volt, és ezt Wojtylának is elmondta. „A jövendő Szentatyának nem volt ellenvetése. Igaz, senki nem provokálja a borbélyát, kivált, amikor az éppen borotválja őt. Még egy leendő pápa sem" – idézi fel emlékeit az olasz figaró a német Der Spiegel magazinnak. Forrás: Heti Válasz / Szentendrei Lajos

A 61 éves Gianni Vecchio, akit mindenki egyszerűen csak Gianninak hív, egyetlen egyszer ugyan, de megborotválta Karol Wojtylát. Ez 1976-ban, vagy '77-ben történt, amikor a lengyel kardinális még nem volt a katolikus egyház és Vatikán állam feje. Gianni Vecchio akkoriban éppen egy Vatikánhoz közeli fodrászatban dolgozott. „Wojtyla érezhetően idegen volt a városban, ezt az akcentusán is lemérhettem" – mondja az egyébként még mindig aktív (Róma egyik keleti szegénynegyedében, a via Nisón dolgozó) borbély, aki németül és olaszul társalgott lengyel vendégével, s elég hamar rájött, hogy bíboros ül a borotvája alatt. „Aztán 1978-ban, amikor a Vatikánban felszállt a fehér füst, én is ott voltam a Szent Péter téren, és amikor meghallottam a hangját, nekem már ismerős volt az a bizonyos idegen akcentus. Én ismerem ezt az embert, mondtam magamban büszkén, az akkor már II. János Pál néven bemutatkozó pápáról!" – sztorizik.

Vecchio nemrégiben fontos tanúvá lépett elő. Azt állítja, hogy csoda történt vele, s ez felhatalmazza őt arra is, hogy II. János Pál szentté avatási eljárásában tanúságtételt tegyen. Tudnivaló, hogy a szentté avatásnak megvan a maga eljárása – amelyet a Szentté avatási Kongregáció szabályai határoznak meg – s ennek keretében szükség van egy csoda hivatalos elismerésére is. II. János Pál pápa esetében a hősi erények elismerését hívek millió várták nagy örömmel, szerte a világban, hiszen közismert, hogy a pápa életszentség hírében hunyt el.

E várakozásról tanúskodik az is, hogy már temetésekor, a Szent Péter téren, transzparenseken kérték a hívek: „Santo subito!", vagyis „Legyen azonnal szent!". És sokan vannak a világban, akik azt állítják, hogy imájuk éppen II. János Pál közbenjárására talált meghallgatásra, vagyis csoda történt velük. Ezt mondja például egy Parkinson-kórból felgyógyult francia szerzetesnő. Vagy Gianni Vecchio, a római borbély. Ő egyébként meggyőződéssel vallja, hogy a gerincsérve II. János Pálnak köszönhetően gyógyult meg.

Vecchio mester mind a mai napig a tárcájában hord egy tagsági igazolványt, és mellette két fényképet. Az igazolvány: az OKP-tagságát igazoló kártya, rajta a sarlós-kalapácsos emblémával és a legendás olasz kommunista vezető, Enrico Berlinguer aláírásával, a két fotó közül pedig az egyik II. János Pál pápát ábrázolja, a másik pedig Teréz anyáról készült. „Soha nem voltam vallásos, most sem vagyok az, de ez a Wojtyla megfogta a kezem, és azóta is vezet engem az életben" – tesz vallomást a német hetilapnak.

Bő egy esztendővel ezelőtt a borbély heves derékfájdalmakra kezdett panaszkodni. Alig tudott járni, és a munka is egyre inkább nehezére esett. Elment az orvoshoz, aki megállapította, hogy a második és a harmadik csigolyája közt sérv türemkedett ki, amely műtétet igényel. Tavaly július végén Gianni Vecchio be is kocogott a római San Giovanni kórházba. A mágneses rezonancia-vizsgálat után augusztus harmadik napjára betervezték a műtétet, s erre várván Vecchio kisétált a kórház előcsarnokába, ahol a falon meglátott egy óriási fotót. II. János Pál pápát ábrázolta. Elmondott előtte egy imádságot.

Másnapra csoda történt. „Felébredtem, és minden fájdalmam eltűnt. Teljesen elmúlt! Erre Zaccagnini doktornő csináltatott egy újabb vizsgálatot, és – nem talált semmit! Vagyis a sérv szintén eltűnt! Azt mondta, hogy bár ő nem hisz a csodákban, de erre nincs tudományos magyarázat" – emlékezik az üdvös változásra a férfi. S hozzáteszi: ez szinte bizonyosan annak köszönhető, hogy belenézett egykori lengyel kuncsaftja szemébe azon a bizonyos fotón...

Bármi legyen is a magyarázat, tény, hogy Gianni Vecchio tünet- és sérvmentes. E tényről azonnal tájékoztatta a Vatikán Szentté avatási kongregációját, s amikor tavaly december 19-én a kongregáció dekrétumában kihirdette II. János Pál pápa hősies erényességét, a RAI (az olasz közszolgálati televízió) erről rendezett műsorában ő volt a díszvendég. Csodás gyógyulásának történetét így egész Itália megismerhette. „Valószínűleg én vagyok Wojtyla egyetlen olaszországi csodája" – tudatta honfitársaival.

A borbély pechére azonban az ő csodája immár kárba vész. II. János Pál szentté avatásának folyamatában ugyanis a bizonyítékok és tanúságtételek számbavétele már tavaly júliusban lezárult. Vecchio csodájával legfeljebb a következő szakaszban foglalkozik majd a doktorokból és teológusokból álló vatikáni bizottság. S majd ők eldöntik, hogy a gyógyulás tényleg csoda volt-e?

II. János Pált azonban ettől függetlenül is szinte bizonyosan szentté avatják majd.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben