A megtévesztően sokszínű világ követe

Létrehozás: 2009. július 20., 12:59 Legutolsó módosítás: 2009. július 20., 13:00

Székesfehérvár – A gyülekezet idősebb tagjai sem tudták, mi lesz pontosan a lelkészavatás menete. Huszonnyolc éve nem volt ilyen a városban. Szombaton Pethő Juditot avatták. Forrás: Fejér Megyei Hírlap / J. Mező Éva

Tele volt a templom, megteltek a pótszékek is, az utcán is többen ácsorogtak, a hőségben már a templomfalak sem adtak némi enyhet a lelkészavatás résztvevőinek. Az evangélikus templom harangszavára a főajtón vonultak be a megye gyülekezeteiből érkező presbiterek, lelkészek, a protestáns, illetve a katolikus egyházak képviselői. Mögöttük Pethő Judit lelkészjelölt, majd Ittzés János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke, és az avatás két segédkező lelkésze, egyikük Bencze András, aki Judit útját az elmúlt két évben felügyelte.
– A megtévesztően sokszínű világban nem könnyű vállalni az egyház filozófiáját, a morális tartást, hirdetni az élet és a menekülés útját – intette beszédében Ittzés püspök az új lelkészjelöltet. – Az elfogadás, a megbocsátás és a szeretet a fegyvere a lelkésznek, valamint Isten igéje – mondta. – Azért tanácstalanok most sokan, mert nem ismerik Krisztus útmutatásait.

Felavatása után Pethő Judit küldetése ennek megismertetése lesz. Meghatározó eszköze lesz a szó, ami bajtól, életveszélytől menthet meg. A mindig megfelelő szó megtalálására könyörgött lelkésztársaival Ittzés püspök a Szentlélekhez, majd Pethő Judit az avató kérdésekre válaszolva fogadta el a szolgálatot, és elmondta a lelkészi esküt. Ezt követte az avatás legmeghittebb pillanata: Judit az oltár előtt térdelt, egyesével hozzá lépett valamennyi lelkész és pap, és kezüket fejére téve útravaló áldást adtak neki. A Szentírás egy-egy idézetével.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben