A lelkész egyben pszichológus is – Interjú Nánai László századossal, evangélikus tábori lelkésszel

Létrehozás: 2010. november 18., 13:11 Legutolsó módosítás: 2010. november 18., 13:11

2007 óta tábori lelkész, most tölti élete és katonai szolgálata első külszolgálatát. A nyugat-koszovói Pejë/Peč városában található Villaggio Italia táborban települő nyugati többnemzeti harccsoport egyéni beosztású tisztje, mégis a magyar katonákkal való foglalkozás a legfontosabb teendője. Nánai László századossal, evangélikus tábori lelkésszel beszélgettünk. Forrás: honvedelem.hu / Szűcs László

Három hónappal ezelőtt, augusztus első napjaiban érkezett meg a koszovói Pejë/Peč-be Nánai László százados, evangélikus tábori lelkész. Bár a nyugati többnemzeti harccsoport (MNBN–W) egyéni beosztású katonájaként teljesít szolgálatot, legfontosabb feladata mégis az MH KFOR Kontingens katonáival való törődés.

A századost a tábor egyetlen kőépületében, a templomban találjuk meg. Mint mondja: bár nem ásta bele magát a templom történetébe, annyit azért tud, hogy nem sokkal Villagio Italia 1999-es megnyitását követően már a vallásos katonák rendelkezésére állt. Igyekeztek ökumenikus szellemben berendezni, bár az olaszok miatt a római katolikus kegyesség természetesen markánsabban jelenik meg, mint a többi.

Az evangélikus tábori lelkésztől megtudjuk azt is, hogy 2007 óta katona, s a mostani az első missziója. A lelkészek – mondja – azok közé tartoznak, akik elsősorban nem önként jelentkezéses alapon jutnak el egy-egy külszolgálatra, hanem úgynevezett rotációs rendszerben küldi őket a tábori püspökségek vezetése. Mindez azt jelenti, hogy háromévente fél évet külföldön kell tölteniük.

Nánai százados elárulja egy tábori lelkész munkája nagyon sokrétű. A legfontosabb feladata természetesen a vallási szertartások lebonyolítása. Villagio Italia táborban heti rendszerességgel tartanak istentiszteleteket. Emellett vannak a klasszikus lelkipásztori feladatok, mint például a lelki gondozás és az emberek lelkével való törődés. De ebbe a körbe tartozik a szabadidő szervezett eltöltése is.

Mint megtudjuk: a tábori lelkész a magyar katonák számára rendszeresen szervez kirándulásokat a Pejë/Peč-től alig húsz kilométerre található Decani monostorhoz. Az UNESCO által 2004-ben a világörökség részévé nyilvánított templom nemcsak vallási, hanem kulturális élmény is – véli a százados, aki ugyancsak gyakran szervez látogatásokat a Pejë/Peč-i patriarhátusba.

A decani monostorról tudni kell – teszi hozzá a tábori lelkész –, hogy rendkívül fontos a szerb ortodoxia számára. Az épület 1999-ben, a KFOR erők bevonulása után azonnal olasz katonák védelme alá került, s a mai napig, 24 órás fegyveres őrizet alatt áll.

Az olasz fegyveresek ellenőrző-áteresztő pontokat működtetnek, és őrpontokat tartanak fenn, emellett pedig állandó kíséretet biztosítanak az utazó szerzetesek számára is. A monostorban egyébként harminc szerzetes él, többségük ért az ikonfestéshez és a fafaragáshoz, de mindannyian szakácsok, borászok és méhészek is egyben. Mézük az épületegyüttest körbeölelő több száz éves gesztenyefák virágából készül és világhírű. Ugyancsak nagy hírnévnek örvend sajtjuk is, amelyet a kolostorhoz tartozó gazdaságban készítenek. Az ortodox vallási intézményt 1999 óta huszonhét alkalommal érte gránáttámadás, a legutóbbi két évvel ezelőtt.

Nánai századostól megtudjuk azt is, hogy egy tábori lelkésznek egy külszolgálatban vannak bizonyos pszichológusi feladatai is. Ehhez azonban egyfajta bizalmi kapcsolatot kell kiépítenie az emberekkel, hogy meg merjenek nyílni előtte. E problémák egyébként elsősorban párkapcsolati jellegűek, s ezekre gyakran sajnos nem lehet megtalálni a megoldást, ezer kilométerre Magyarországtól.

További képek:

http://www.honvedelem.hu/cikk/22907/a-lelkesz-egyben-pszichologus-is

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben