A kereszténydemokraták ultimátumot adtak, majd meghátráltak

Létrehozás: 2011. február 11., 11:02 Legutolsó módosítás: 2011. február 11., 11:13

Ultimátumot adott tegnap Siófokon a KDNP Orbán Viktornak és a Fidesznek:ragaszkodtak a magzati élet, a házasság és a család alkotmányos védelméhez. Orbán Viktor információink szerint azt mondta: az abortusz szigorításába vagy „egy ilyen hazug riogatásba belebuknánk”. Vagyis: marad a status quo. Forrás: Népszabadság / Csuhaj Ildikó

A magzattal kapcsolatosan csak olyan megfogalmazás kerülhet az új alkotmányba, amely megfelel a status quónak. Siófokon moratóriumot hirdettünk e téren, s ez a hatályos törvényre is igaz – mondta lapunknak tegnap egy fideszes politikus. Csütörtökön – a Szájer Józseffel közösen tartott siófoki sajtótájékoztatón – a KDNP-s Surján László EP-képviselő is megfogalmazta „üzenetét”: az új alkotmány nem fogja megváltoztatni a jelenleg érvényes, a magzatvédelemre, illetve terhességmegszakításra vonatkozó előírásokat. Az Antall-kormány népjóléti minisztere, aki jegyezte az 1992-es törvényt is, hozzátette: nem szeretnék, ha az alkotmányozást – téves feltételezések alapján – olyan euró pai viták kísérnék, mint a médiatörvényt. „Nincs különösebb indok a változtatásra. Az más kérdés, hogy ez nem felel meg a kereszténydemokrata felfogásnak”, utalt halványan arra, hogy a KDNP nem feltétlenül elégedett a helyzettel.

Surján László nem beszélt arról, hogy milyen „kőkemény viták” előzték meg a tegnapi közös sajtótájékoztatót. Arról sem ejtett szót, hogy szerdán „zsinórban” volt külön KDNP-frakcióülés, elnökségi ülés és hogy „a kormány megalakulása, 2010. május 29-e óta soha nem látott vita” alakult ki a kereszténydemokraták és a Fidesz között. Tegnap össze kellett hívni a KDNP és a Fidesz elnökségét is a konfliktusok feloldására. A lapunkhoz eljutott hírek szerint a KDNP felindulását az váltotta ki, hogy a Salamon László vezetésével kidolgozott 16 oldalas alkotmánykoncepció mellett egy másfél oldalas összefoglalót osztottak szét, és ez a „papír” nem tartalmazta a házasságról, a család alkotmányos védelméről, s legfőképp a magzati élet védelméről szóló passzusokat. Holott a kereszténydemokraták számára „ezek az alapvetések azok, amik köteleznek”. A KDNP-sek lelkiismereti kérdést csináltak az ügyből, mondván, „ez az a kérdés, amit unokáink, a nemzet kérhet számon rajtunk”. A vitának volt olyan pontja, amikor a KDNP részéről ultimátumot adtak a miniszterelnöknek, illetve a Fidesznek, mégpedig akképpen: a magzati élet, a házasság és a család alkotmányos védelme az a fundamentum, amivel mindenki azonosulni tud. De ha a Fidesz ezt másként gondolja, vagy a Fidesz számára ezek az alapvetések alkotmányosan nem fontosak, akkor nem is kell új alkotmány.

Az abortuszszabályok szigorításába vagy egy ilyen hazug riogatásba belebuknánk –a kiszivárgott hírek szerint ez volt Orbán Viktor konklúziója. A miniszterelnök ezzel arra utalt, felesleges olyan megfogalmazást az alkotmányba emelni, amely lehetőséget ad a támadásra, „s annak a hazug hírnek az ellenzéki terjesztésére, hogy lám, mégis jön az abortusztilalom”.

A vita során Kövér László állítólag úgy fogalmazott a KDNP-re utalva, hogy „egy világnézeti rétegpárttal nehéz tárgyalni”.

– Tegnap viszont az ebédnél a KDNP visszavonult. Tudomásul vették, hogy politikailag az abortuszt illetően a moratórium a helyes döntés – mondta egyik forrásunk.

A kormány, azaz a tárcák a következő harminc nap alatt készítik el a részletes reformterveket – tudtuk meg. Így Orbán Viktor hétfőn a parlament első tavaszi ülésén csak az irányokról beszél. A változások érintik az önkormányzati törvényt, de az oktatást, az egészségügyet, a munka világát, a közösségi közlekedést is. 

Előző cikk a témában:

Kőkemény vita: a KDNP ultimátumot adott Orbánnak

Az új alkotmány kapcsán ultimátumot adott a KDNP Orbán Viktornak és a Fidesznek: ragaszkodnak a magzati élet, a házasság, és a család alkotmányos védelméhez az alaptörvényben. „Ha a Fidesz ezt másként gondolja, akkor nem kell új alkotmány" – tették egyértelművé a KDNP-sek. Nélkülük a Fidesznek nincs meg a kétharmada. Orbán Viktor információink szerint azt mondta: "az abortusz-szigorításba belebuknánk". Vagyis: marad a status quo.

Ultimátumot adtak Siófokon a kereszténydemokraták a miniszterelnöknek, illetve a Fidesznek a frakciószövetség tanácskozásán, amikor az új alkotmány került napirendre. „Olyan kemény, huszonnégyórás vita bontakozott ki negyven-ötven felszólaló egymásnak feszülésével, amilyenre nem volt példa 2010 május 29-e a kormány megalakulása óta" – mondta munkatársunknak egy kereszténydemokrata politikus.

„Az abortusz szigorításába belebuknánk"

Lapunk úgy értesült, hogy a vitát maga Orbán Viktor indította el azzal, hogy közölte: az abortuszszabályok szigorítása, megváltoztatása a bukásunkat okozhatja. Különösen, ha ezt a társadalom abortusztilalomnak értelmezi. De a KDNP-sek már azt is sérelmezték, hogy a parlamenti alkotmányelőkészítő bizottság által elfogadott, Salamon László, KDNP-s politikus vezetésével kidolgozott 16 oldalas alkotmány-koncepció mellett egy 1,5 oldalas összefoglalót osztottak szét a frakcióülésen.

Ez a „papír" viszont nem tartalmazta a házasságról, a család alkotmányos védelméről, s főképp a magzati élet védelméről szóló, előzetesen egyeztetett passzusokat. Holott a kereszténydemokraták számára „ez a dobogó, ezek az alapvetések azok, amik köteleznek" – fogalmazott egy KDNP-s vezető politikus lapunknak. A szokatlanul éles vita során a kereszténydemokraták a lelkiismereti kérdést csináltak az ügyből, különösen a magzati élet védelméből, mondván, „ez az a kérdés, amit unokáink, a nemzet kérhet számon rajtunk".

„Akkor nem kell új alkotmány"

A vitának volt olyan szakasza, melynek során a KDNP részéről megfogalmazódott az ultimátum, aképpen: ha lesz új alkotmány, akkor azt nem lehet elfogadni a „hármas alapvetés" nélkül. A magzati élet, a házasság és a család alkotmányos védelme az a fundamentum, amivel mindenki azonosulni tud. – De ha a Fidesz ezt másként gondolja, vagy a Fidesz számára ezek az alapvetések alkotmányosan nem fontosak, azt is lehet. De akkor nem kell, nem lesz új alkotmány – információink szerint a KDNP szerdán az elnökségi ülésen, később a frakcióülésen, majd aztán a széles plénum, a frakciószövetség ülésén is kategorikusan ezt az álláspontot képviselte. Vagyis: egyértelművé tették, hogy a KDNP-s képviselők nem szavazzák meg enélkül az új alaptörvényt. S mivel kétharmad kell az alkotmány elfogadásához, a Fidesz a kereszténydemokraták nélkül nem tudja azt keresztülvinni.

A Fidesz ebben a helyzetben hajlandó volt azt a kompromisszumos javaslatot elfogadni, hogy „akkor legyen tiszta lap", a Salamon László vezette alkotmányelőkészítő bizottság által jegyzett koncepció „csak" vitaanyag legyen, arról az Országgyűlés ne döntsön. És minden parlamenti frakció készítehessen saját alkotmánytervezetet, és azt a parlament párhuzamosan vitassa meg. Ezt jelentette be ma délben a siófoki sajtótájékoztatón Szájer József, aki a közös Fidesz-KDNP frakciószövetség alkotmánytervezetének a szövegét koordináló bizottság elnöke lesz.

S ami még fontosabb: Szájer József mellett állva a kereszténydemokrata Surján László európai parlamenti képviselő közölte: magzatvédelmi szabályok esetén marad a status quo, azaz  az új alkotmány nem változtatja meg a jelenleg érvényes 1991-es magzatvédelmi szabályokat. De – tette hozzá a KDNP-s politikus, az Antall-kormány egykori népjóléti minisztere – annak is szeretnének elébe menni, hogy a témával kapcsolatban – esetleges téves feltételezések miatt – olyan felesleges vita alakuljon ki európai színtéren, mint amilyen a médiatörvény miatt kibontakozott.

„Mit akar a törpe minoritás?"

Lapunkat a tanácskozáson részt vevők úgy tájékoztatták: a kereszténydemokratákat bírálta Kövér László is azt kifogásolva, hogy „a KDNP akarja megszabni az irányt". De volt olyan fideszes, aki úgy vélte, a KDNP „törpe minoritás" a Fidesz mellett.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben