A fasizmus áldozataira emlékeztek Budapesten

Létrehozás: 2010. február 12., 09:07 Legutolsó módosítás: 2010. február 12., 09:10

Budapest – Katonai tiszteletadás mellett koszorúzást tartottak a fasizmus áldozatainak emlékművénél csütörtökön Budapesten, a XII. kerületi Gesztenyés kertben. Forrás: MTI

A megemlékezésen összegyűlt több mint ötven ember előtt mondott beszédében Kiss Péter társadalompolitikai miniszter azt hangsúlyozta, örökké emlékezni kell mindannyiunknak, hogy a demokratikus kontroll hiányában az antiszemitizmus, a fajgyűlölet, a rasszizmus és a kirekesztés megnyilvánulásai könnyen hétköznapivá válhatnak.

Hatvanöt évvel ezelőtt eltiporták a jogot, az emberséget, 1944-45 telén a magyar nyilasok több száz zsidót, ellenállót, katonaszökevényt végeztek ki – mondta a miniszter.

Az emlékműnél koszorút helyezett el a kormány nevében Kiss Péter és Horváth Csaba kormánymegbízott, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a fehérorosz, az izraeli, az orosz, a kubai nagykövetség, valamint az Országos és a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság és a Holokauszt Emlékközpont képviselője.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben