„Van kiút” címmel vallási konferenciát tartottak Szegeden

Létrehozás: 2010. szeptember 22., 13:47 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 22., 13:49

Szeged – 2010. szeptember 16-án Szegeden a „Van kiút..." című vallási konferenciasorozat hatodik rendezvényét tartották, melynek mottója a „Felekezeteken és határokon átívelő összefogás a közös nemzetért" volt. Forrás: Kormányzati Hírlevél / Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság

Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt 8 év felelőtlen vezetése miatt nehéz helyzetbe került, és a magyar társadalom kényszerű és sürgető kiút-keresésre kényszerült. Az államtitkár kiemelte, hogy a polgári kormánynak megvannak az elképzelései a gazdasági és erkölcsi válságban lévő ország felemelésére, és mivel megkapta a szükséges felhatalmazást ezek megvalósítására, hozzá is kezdtek ennek a nehéz, de szép társadalmi célnak a megvalósításához. Úgy fogalmazott, hogy „erős magyarságot és erős államot szeretnénk építeni és ebben fontos szerepet szánunk a történelmi egyházaknak is. Ezek már elsődleges vallási feladataik végzése által is a közösségeket és ezzel a nemzetet építik”.
Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő szerint „ennek a konferencia-sorozatnak legfontosabb feladata, hogy a résztvevők válságban lévő országunk számára olyan közös szellemi, erkölcsi tartalmakat határozzanak meg, melyekre alapozva elindulhat a társadalmi fejlődés”. Deutsch Tamás három alapértékre hívta fel a figyelmet, melyek nélkül nem lehet megtalálni a válságból kivezető utat - ezek az összetartozás, az emberi méltóság tisztlelete és az igazság kimondása.
Szalai Annamária a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke arra hívta fel az egyházak figyelmét, hogy híveik és az őket keresők felé fordulva egyre nagyobb szerepet kapnak a modern tömegkommunikációs eszközök. Az elnök fontosnak tartja, hogy az egyházak megismerjék a média működését és megtanulják azok minél hatékonyabb alkalmazását. A médiaszabályozással kapcsolatban elmondta, hogy „a vallási közösségek egyik fontos feladata, hogy meghúzzák a határt a jó és a rossz között és az új médiaszabályozás erősíteni szeretné az egyházakat ebben a szerepben.”

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben