„Aki a kicsinyek közül egyet befogad…”

Létrehozás: 2010. május 31., 11:38 Legutolsó módosítás: 2010. május 31., 11:59

Mélyszegénységben élő rakacai roma gyerekek internethez jutását segítik a Magyar Görög Katolikus Egyház és a Sója Miklós Alapítvány által múlt héten megrendezett plüssmackóárverés bevételéből. A rendezvény fővédnöke, Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök, levelében az adományozókat arra emlékeztette: aki a kicsinyek közül egyet befogad, Jézus Krisztust bocsátja be. Forrás: Magyar Hírlap / Szilléry Éva

„Ahol nélkülözés van, ott mindig megjelenik az egyház. Azokon az embereken tudunk segíteni, akik bevallják, hogy szükségük van az isteni támogatásra”– jelentette ki Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök az A38 állóhajón megrendezett játékos árverésen, ahol plüssmackókat sorsoltak ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rakaca és Rakacaszend elszegényedett településén élő cigány gyerekek felzárkóztatására. Az aukció bevételéből számítógépeket és internet-hozzáférést vásárolnak.

A rendezvény fővédnöke, Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök, távolléte miatt levélben fejezte ki elismerését az adományozóknak, egyben örömének adott hangot, hogy olyan ügy mellé állhatott, amely méltó a támogatásra. Kiemelte, hogy Jézus Krisztust fogadja be az, aki akár egy kisdeden megkönyörül.

Az árverés vendége volt Lévai Anikó, aki lapunknak az egyház tízéves, az elszegényedett településen végzett misszióját méltatta. „Sajnos az elmúlt évtizedben a probléma nem oldódott meg, inkább megsokasodott: egyre több roma gyerek él szüleivel együtt kilátástalan körülmények között a környéken. Az egyháznak köszönhetik, hogy az óvoda és az általános iskola megmaradt a faluban. A hittanórák és az egyéb foglalkozások nyújtotta lelki közösség pedig óriási támaszt jelent számukra” – mondta Lévai Anikó, aki jótékonysági szervezeteken keresztül több éve részt vállal a hátrányos helyzetű gyerekek támogatásában.

A mintegy négyszáz lelkes Raka­caszenden, ahol ma már csak roma származású gyerekek élnek, tíz évvel ezelőtt kis híján be kellett zárni az iskolát is az alacsony létszám miatt. Akkor az ottani pap mentette meg a tanintézményt, amely később a Magyar Görög Katolikus Egyház felügyelete alá került. A felekezet a helybeli gyermekeknek és felnőtteknek tanodát alapított, ahol életvezetési programot nyújt nekik.

A püspök lapunknak hangsúlyozta, mindenekelőtt az értelmes, célokért küzdeni tudó életre nevelnek, ami bármiféle adománynál többet jelent. „Nyírő András, a Sója Miklós Alapítvány elnöke nemrég felkért, hogy az általuk képviselt Wifi-falu programot segítsek tartalommal megtölteni ezen a két településen. Meggyőződésem, hogy utat kell mutatni a fiataloknak, hogy helyesen használják a világhálót ahhoz, hogy az a szellemi fejlődésüket szolgálja” – vélekedett Kocsis Fülöp. Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a periférián élők támogatása elsősorban nem anyagi kérdés. „Ezek a gyerekek emberi támaszt igényelnek. Az egyház hatalmas szerepe az, hogy az anyagiak mellé segítő kezet is kapnak” – jelentette ki.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben