Varsó megváltoztatja a Vatikánnal kötött konkordátumot?

Létrehozás: 2011. november 24., 09:55 Legutolsó módosítás: 2011. november 24., 12:39

Varsó – Az új lengyel kormány egyik legfontosabb feladatának tartja a gazdasági krízis elhárítását, ezért alapvető reformokat akarnak bevezetni Lengyelországban. Donald Tusk miniszterelnök parlamenti expozéjában bejelentette, hogy visszavesznek az egyház privilégiumaiból is, hiszen a társadalom minden tagjának és csoportjának szolidárisan részt kell vállalnia a problémák megoldásában. Forrás: 168 óra

A kormányfő beszédének egyik legmeglepőbb része az volt, amikor közölte, hogy a papok nyugdíjbiztosításáról is el kell gondolkodni, mert ennek is az általános társadalombiztosítás részét kell képeznie. Ha szükséges – jelentette ki Tusk –, akkor akár a Vatikánnal kötött konkordátumban is változtatásokat kell végrehajtani.

A miniszterelnök bejelentését általános megdöbbenés fogadta: az egyházhoz és a konkordátumhoz még a baloldali kormányok se mertek hozzányúlni, az állam és az egyház viszonya Lengyelországban érinthetetlen téma – különösen amióta a lengyeleknek „pápája volt” II. János Pál személyében.

Nem meglepő tehát, hogy a jobbközép Polgári Platform (PO) vezetőjét azonnal azzal vádolta meg a legnagyobb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PIS), hogy támadást indított az egyház ellen. A PIS elnöke, Jaroslaw Kaczynski egyenesen úgy fogalmazott: a miniszterelnök titkos szélsőséges baloldali.

A lengyel parlamentbe harmadik erőként bejutott Palikot Mozgalma kifejezetten elégedett Tusk ezen bejelentésével, s tovább folytatja a küzdelmet a kereszt eltávolításáért a szejm üléstermének faláról. A Demokratikus Baloldal Szövetség is helyénvalónak tartja a kormányfő szándékát.

És a katolikus egyház? A lublini metropolita, Stanisław Budzik érsek kijelentette: „Mint a konkordátum egyházi bizottságának vezetője, közölhetem, hogy készek vagyunk párbeszédet folytatni a kormánnyal az Egyházi Alap átalakításáról.” Ezt az Egyházi Alapot 1950-ben hozták létre, kárpótlásul az elvett egyházi vagyon fejében. Ebből fizetik azoknak az egyházi személyeknek a nyugdíjjárulékát, akik nincsenek státusban, és támogatják egyházi intézmények fenntartását, épületeik restaurálását. Budzik ugyanakkor azt is közölte, hogy meggyőződésük szerint nincs szükség a konkordátum megváltoztatására. Az Egyházi Alap megszüntetését sem támogatnák, de átalakítását igen.

Elemzők szerint a miniszterelnöki expozé ominózus, az egyházi privilégiumokat érintő része egyértelmű üzenet volt a két kisebb ellenzéki pártnak arra az esetre, ha a jelenlegi koalíciós partnerrel, a lengyel parasztpárttal (PSL) valamiféle gondok adódnának. Ugyanakkor ezeket a pártokat figyelmeztette is a kormányfő: Tusk ugyanis expozéjának befejező perceiben arról beszélt, feleslegesnek és rendkívül károsnak tartja azt a vitát, amely a szejmben lévő kereszt eltávolítása körül alakult ki, és egyértelműen a kereszt megtartása mellett érvelt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben