Tízéves a ferencesek által működtetett gyöngyösi autista központ – Soltész Miklós bejelentette: növelik az autisták támogatását

Létrehozás: 2011. november 07., 09:22 Legutolsó módosítás: 2011. november 07., 15:02

Gyöngyös – Jövőre 100 ezer forinttal emelkedik az autistákat gondozó bentlakásos intézmények állami normatív támogatása az Autisták Országos Szövetségével történt egyeztetés eredményeként – jelentette be Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteken Gyöngyöspatán. Forrás: MTI

Ugyanakkor 2012-ben 100 millió forintos pályázatot ír ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az intézmények számára, illetve az Új Széchenyi Terv keretében egymilliárd forintos pályázati forrás jut autista farmok létesítésére, illetve az ezeken meglévő munkahelyek megtartására – közölte az  államtitkár a ferences szerzetesrend által működtetett gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) fennállásának 10. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen.
A forrásoknak köszönhetően, reményei szerint 2012 első felében, illetve 2013 elején már megvalósulhatnak az első beruházások – tette hozzá.
Az államtitkár azt mondta, hogy a ferences rend a társadalom egészének segít, amikor magára vállalja az intézmény fenntartását.
Ugyanakkor az elmúlt egy évtized eredményei a ferencesek, a szülők és az intézményben dolgozók közös munkájának, erőfeszítéseinek köszönhetőek – mondta a politikus.
Magyar Gergely ferences tartományfőnök arra emlékeztetett, hogy Magyarországon mintegy 100 ezer autista él, illetve szüleikkel, testvéreikkel, hozzátartozóikkal együtt ennek többszöröse az érintettek száma.
Mint mondta, Szent Ferenc nyomában járnak, az ő küldetését teljesítik, amikor segítséget nyújtanak a hátrányt szenvedőknek. Ezért köszönetet mondott mindazoknak, akik adományaikkal segítik a központ tevékenységét.
Szilvásy Zsuzsanna, az ASK igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtized erőfeszítései nyomán sokat fejlődött az eredetileg csak gyermekeket befogadó intézmény.
Ma már felnőttekkel foglalkozó átmeneti otthon, illetve a Gyöngyöshöz közeli Karácsondon lakóotthon is működik az ASK keretében – mondta az  igazgató.
Az intézményben 45 autistát gondoznak. Huszonöt gyermek mellett 10-10 autista él az átmeneti otthonban, illetve az autistáknak munkát is biztosító karácsondi farmon.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben