Soltész Miklós: senki nem akarja elvenni az özvegyi nyugdíjat

Létrehozás: 2011. november 16., 16:58 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 15:39

Türje – A novemberi nyugdíjkifizetéssel mindenki megkapja az infláció emelkedése miatt járó kiegészítést, és az özvegyi nyugdíjakat sem akarja senki elvenni – jelentette ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán a Zala Megyei Türjén. Forrás: MTI

Soltész Miklós a Kolping Idősek Ápoló, Gondozó Otthona fennállásának hatvanadik évfordulóján tartott ünnepségen közölte: novemberben mindenki megkapja az éves infláció emelkedése miatt járó hatszázalékos nyugdíjkiegészítést. Hozzátette: az özvegyi nyugdíjat ugyanúgy mindenki megkapja a jövőben is, „senki nem akarja és nem is fogja tőlük elvenni”.
Az államtitkár az egyházi működtetésű idősotthon ünnepségén beszélt arról is, hogy az intézmény 1951-es megnyitása előtt elűzték az épületből a premontreieket, de azóta szerencsére visszatérhettek a rendek. Sajnos létszámukban sokat veszítettek, miközben sokkal több feladatuk is van, mint a múltban tette hozzá.
Arra biztatta az otthon jelenlegi fenntartóját és működtetőjét, a Zala Megyei Önkormányzatot és a Kolping szervezetet, hogy pályázzanak a mára leromlott állapotú épület felújítására, korszerűsítésére. Úgy fogalmazott: szükség van arra, hogy méltó körülmények között, könnyebben fenntartható és korszerűbb körülményeket biztosító feltételek között folyjon az idősek ellátása.
Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy 2004-től vesz részt a jelenleg 68 idős embert gondozó intézmény működtetésében az egyházi szervezet. Sajnálatos módon a megyei önkormányzatok évekig ki voltak zárva a hasonló intézmények felújítására szóló pályázatokból, de a lehetőségeken sokat javít, hogy januártól nem a megyei önkormányzat, hanem a megyei kormányhivatal lesz a fenntartó.
Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az idősek ellátása nagyon nagy feladat, miután ebben a korban sokszor már „elhagyják az erények” az embert, éppen ezért igénylik ők a legtöbb törődést. Fazekas Zoltán Márton premontrei kanonok ugyancsak a gondozók megbecsülésének hangot adva arról beszélt: nagyobb türelem kell az idősekkel való bánáshoz, mint a fiatalokkal történő foglalkozáshoz.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben