Pályázat: Templomok újulhatnak meg

Létrehozás: 2011. november 17., 09:43 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 15:57

Szabolcs – Még 33 milliárd forint összegű fejlesztési keret áll rendelkezésre a térségi Leader egyesületeknek – közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Szabolcs községben. Forrás: MTI

Leader szervezetek összesen 830 célterület beruházásához kaphatnak támogatást a  rendezvények szervezésétől kezdve nemzetközi kapcsolataik finanszírozásán át a különböző vidékfejlesztési feladatokig mondta a tárca vezető tisztségviselője.

Kiemelte: a minisztérium azt szeretné, ha a jövőben a gazdasági fejlesztéseket részesítenék előnyben az egyesületek.

V. Németh Zsolt elmondta: a Leader szervezetek részéről jelentős az érdeklődés a támogatási lehetőség iránt. Ezt az bizonyítja, hogy a legutóbbi határidőig olyan mennyiségű pályázatot nyújtottak be, amit a számítógépes rendszer nem volt képes befogadni. Ezért folytatta rendeletmódosítással lehetőséget teremtenek arra, hogy ha ütemezetten is, de valamennyi elkészült pályamű elbírálásra kerülhessen.     

A sajtótájékoztatón az államtitkár szólt arról is, hogy ezekben a hetekben értékelik a mikrovállalkozások és a turizmus fejlesztésére beadott pályázatokat.     

A 7 milliárd forint összegű vállalkozásfejlesztési keretre közölte 1.236, míg a turisztikai 4 milliárdos keretre 1.148 pályázat érkezett be.

Hozzátette, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, miként tudnák a tartalékkeretből növelni a pályázók támogatási összegét.     

Az államtitkár hangsúlyozta: a pályázatelbírálást a jövőben szeretnék felgyorsítani, az eddigi 14-16 hónap helyett fél éven belül dönteni szeretnének minden esetben, hogy a fejlesztési források minél hamarabb az érintettek rendelkezésére álljanak. Minél előbb szeretnék lezárni az uniós támogatású pályázati lehetőségeket, hogy indíthassák a Széchenyi Terv programjait.     

V. Németh Zsolt kitért a vidéki örökség megőrzése elnevezésű pályázati lehetőségre is, amelynek keretében 477 egyházi, döntően templom- és 29 népi műemléképület újulhat meg. Az úgynevezett falufejlesztési támogatási keretből pedig a védettség alatt álló települési létesítményeket tehetik rendbe a pályázók.     

A jövő évi pályázatok közül az államtitkár megemlítette a fiatal gazdák támogatási, a tanyai területek, illetve a tevékenységüket bővítő agrárvállalkozások fejlesztési lehetőségeit, valamint a mezőgazdasági utak rendbetételének segítését. A pályázati lehetőségeket januártól március végéig folyamatosan írják ki.     

A mezőgazdasági utak felújításánál megjegyezte, hogy az önkormányzatok és a gazdálkodók közösen pályázhatnak majd, s helyi építőanyagok felhasználásával, közmunkások foglalkoztatásával tehetik rendbe a határban az utakat, megoldva a csapadékvíz-elvezetést is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben