Ókatolikus püspökszentelés volt Budapesten

Létrehozás: 2011. november 24., 10:08 Legutolsó módosítás: 2011. november 24., 12:42

Budapest – Hatvankét év után ismét ókatolikus püspökszentelés volt Budapesten. 2011. november 20-án – Krisztus király ünnepén – püspökké szentelték Szent Ferencről nevezett Széles Tamás Paulus ókatolikus papot. Forrás: noplaza.hu

A püspökszentelésre és a beiktatási szertartásra a Magyar Ókatolikus Misszió Szentháromság-kápolnájában került sor. A másfél órás – főként angol nyelvű – szertartás keretében Alistair Bate, Markus van Alphen, Aristid Havlicek, Bruno Pedrini püspökök kézrátétellel püspökké szentelték a Magyar Ókatolikus Misszió áldozópapját. Hasonló esemény utoljára 1949 tavaszán történt Budapesten.

Az ókatolikusok a római katolikus egyházból váltak ki, mert az I. vatikáni zsinat után nem fogadták el a pápai tévedhetetlenség tanát, amely a pápa (kizárólag hit és erkölcs dolgában való) tévedhetetlenségét mondta ki. Nevüket az új dogmával való szembeállás miatt választották. Istentiszteletüket nemzeti nyelven végzik, két szín alatt áldoznak, és papjaikat nem kötelezik nőtlenségre. Hét szentséget szolgáltatnak ki, és az apostoli utódlási vonalat is megtartják. Magyarországon a 20. században több ókatolikus kötődésű csoportosulás alakult, ezek azonban nem voltak hosszú életűek. A történelmi, politikai helyzet sem tette kedvezővé új felekezet alapítását. Széles Tamás 2010-ben kezdte a hazai ókatolikus misszió megszervezését, amely lényegében újjáalapításnak tekinthető.

„Ha meg kellene határozni az ókatolicizmus karakterét, azt mondhatnám, hogy értelmezésben nagyon modern és személyes, ugyanakkor formailag az ősi hagyományokat követi és őrzi, összességében pedig a római katolicizmus és a protestantizmus között található, ami egyértelműen ökumenikus jelleggel ruházza fel” – fogalmazott egy korábbi interjúban Széles Tamás. Az új egyházi törvény nem teszi kedvezővé a felekezet helyzetét, de az újonnan szentelt püspök bizakodó: bízik abban, hogy üzenetüket az emberek széles rétegéhez tudja eljuttatni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

A félreértések elkerülése végett

Elküldte Kováts Péter idő 2011. december 17., 12:29
A "Magyar Ókatolikus Misszió" jó szándékú kezdeményezés, de nem tartozik a nemzetközi ökumenikus életben köztiszteletnek örvendő, "klasszikus" ókatolikus egyházak családjába, az ókatolicizmus fogalmát azoktól eltérően értelmezi.