Mi a helyzet az egyháztörvénnyel?

Létrehozás: 2011. november 17., 09:47 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 16:01

Az Országgyűlés hamarosan dönthet – több fontos kérdés mellett – a júliusban már elfogadott egyháztörvény módosításáról. A 2011. július 12-ére virradóra elfogadott törvény világosan kimondja, ki egyház és ki nem. Forrás: mindennapi.hu / AE

A feltételek: vallási tevékenység végzésére jött létre a szervezet, legalább húsz éve szervezeti formában működik, van hitvallása, szervezeti és működési szabályzata, választott vezetője vagy tisztségviselője, illetve a tagok nyilatkoznak arról, hogy az alaptörvénnyel nem ellentétes a szervezet tevékenysége.

Az egyházi státus megszerzéséről nem a bíróság, hanem a parlament dönt, méghozzá kétharmados többséggel. A TASZ (Társaság A Szabadságjogokért) aggályosnak tartja a vallás definiálását, mint ahogy azt is, hogy burkoltan, de történelmi és nem történelmi egyházakra osztják a regisztrációkat kérőket, ami diszkriminációnak adhat teret. Azt azonban támogatják, hogy az egyházak egyes szervezetei önálló jogi személyiségűvé válhassanak. 

Kiszorulnak a szcientológusok?

A Népszava Online tájékoztatásából tudható, hogy a januárban hatályba lépő jogszabály már csak 14 egyházat ismer el a jelenleg bejegyzett 358 helyett. Az Inforádió úgy tudja, 20 egyház már jelezte, a továbbiakban is az szeretne maradni – döntés még az ő esetükben nincs, csak szóbeli ígéretek. A hvg.hu prognózisa szerint a második körben 24-26 taggal bővülhet a kör, ebből 15 lehet keresztény, 5 buddhista és két progresszív zsidó irányhoz sorolt közösség tarthatja meg a jelenlegi státusát. A cikk szerint szinte biztosan kiszorulnak a szcientológusok.

Egy rendeletben szabályozza majd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az ügyviteli szabályokat, a bejelentési kötelezettség menetét, illetve a csatolandó dokumentumokat. Ám ez még nem készült el, azt ígérték, várhatóan még idén letölthető lesz. Ha nemsokára meg is jelenne a nyomtatvány, akkor is csak jövőre záródhatnak le az elismertetési kérelmek. A felekezetekké „visszaminősített” egyházak sem adófelajánlásra, sem állami támogatásra nem lesznek jogosultak jövőre, ami igen nagy érvágás lehet. Éppen ezért érdemes minél előbb kezdeményezni a nyilvántartásba vételt – bár a törvényi keretei még nincsenek kidolgozva. Addig is marad a kormányoldallal való szóbeli tárgyalás – néhány szervezet már csak ebben bízhat.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben