Megemlékezés Rajeczky Benjamin ciszterci szerzetes pap születése évfordulóján

Létrehozás: 2011. november 08., 08:39 Legutolsó módosítás: 2011. november 09., 20:21

Pásztó – Rajeczky Benjamin zenetudós, ciszterci szerzetes pap születésének 110. évfordulójára, november 10-re emléknapot rendez Pásztó önkormányzata. Forrás: MTI

Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik a Szent Lőrinc-plébániatemplomban, a szertartást Dékány Árpád Sixtus zirci ciszter főapát, Ullmann Péter gödöllői premontrei perjel és Kecskés Attila pásztói plébános koncelebrálja. A mise végén Ullmann Péter emlékezik Rajeczky Benjaminra, majd koszorúzás lesz az altemplomban lévő nyughelyénél és egykori lakóházánál.
A mise után a rendezvény a városi könyvtárban folytatódik, az érdeklődők több előadást hallhatnak a gregoriánt, a középkori magyar zenét és a népzenét egyaránt kutató tudós szerzetesről. A programot a pásztói Rajeczky Benjamin Zeneiskola, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeinek és tanárainak műsora színesíti. Levetítik Gaál István – ugyancsak pásztói kötődésű – filmrendező portréfilmjét is.
Rajeczky Benjamin 1901-ben Egerben született, de családja már gyermekkorában Pásztóra költözött. A ciszterci rendbe 1917-ben lépett be, teológiai és zenetörténeti tanulmányait Innsbruckban végezte, ahonnan 1926-ban tért haza. Ezután Budapesten középiskolai zenetanár lett, mellette Kodály Zoltánnál zeneszerzést tanult, foglalkozott a középkori magyar zenével, a népzenével, a gregoriánnal. 1945-ben a pásztói ciszterci apátság elöljárója lett, itt 1950-ig működhetett.
A szerzetesrendek feloszlatása után a Néprajzi Múzeum népzenei osztályán dolgozott, majd az MTA népzenekutató csoportjának igazgatója lett, itt visszavonulása után is főmunkatársként tevékenykedett. Budapesti munkája mellett Pásztón élt 1989-ben bekövetkezett haláláig. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott. Ma nevét viseli a pásztói zeneiskola, a városi múzeumban személyes tárgyaival berendezett emlékszobája látható, a templom mellett pedig mészkőből faragott emlékműve – Szervátiusz Tibor szobrászművész alkotása – áll.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben