Köznevelési törvény: kötelezően választható etika- vagy hit- és erkölcsoktatást javasolnak kormánypárti képviselők

Létrehozás: 2011. november 23., 09:16 Legutolsó módosítás: 2011. november 23., 15:37

Budapest – Kötelezően választható etika- vagy hit- és erkölcsoktatás bevezetését javasolják az új köznevelési törvényhez benyújtott módosító javaslatukban fideszes és kereszténydemokrata képviselők. Forrás: MTI

Az Országgyűlés honlapján közzétett javaslat rögzíti, hogy az iskolában az etika tantárgy a kötelező tanórai foglalkozások része. A tanuló, illetve a szülő jogosult az etika tantárgy helyett az iskola által az egyházi jogi személlyel való megállapodás alapján biztosított hit- és erkölcstanoktatást választani.
Az indítványt jegyző kormánypárti politikusok – köztük Kövér László, Lukács Tamás, Ékes Ilona, Lezsák Sándor – azzal indokolják a módosítást, hogy Magyarország megújulásának egyik fontos előfeltétele, hogy a jövő nemzedékek megfelelő erkölcsi alapokkal rendelkezzenek.
„A nevelés fontos eszköze és jelen módosító javaslat célja a kötelezően választható iskolai etika- vagy hit- és erkölcstanoktatás bevezetése” – írták.
Az etikaoktatást, illetve a hit- és erkölcstanoktatást az óvodában az óvodai foglalkozásoktól elkülönítve az óvodai életrendet figyelembe véve – a nyitvatartási időn belül, de nevelési időnek nem minősülő időkeretben –, az iskolában és kollégiumokban pedig oly módon kellene megszervezni, hogy az a kötelező tanórai foglalkozások rendjébe illeszkedjék.
Az indítvány kitér arra is, hogy az oktatásért felelős miniszter a kötelező etikaoktatás, valamint a hit- és erkölcstanoktatás részletes rendjét, az oktatás biztosításának feltételeit, így az oktatói, illetve tanári alkalmazás kritériumait – az egyházi jogi személlyel történő megállapodás alapján – rendeletben állapítaná meg.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

köznevelési törvény

Elküldte Szabó-Pap Gabriella idő 2011. november 23., 19:22
Legfőbb ideje!