Isten szuperhősei képregényben

Létrehozás: 2011. november 04., 11:36 Legutolsó módosítás: 2011. november 04., 11:39

Sergio Cariello, világhírű képregény-illusztrátor közel negyven éve rajzol képregényeket. Olyan világhírű cégeknek dolgozott és dolgozik ma is, mint a Marvel Comics és a DC Comics. Több szuperhős megformálásában is részt vett, például a Pókember, Superman vagy Batman. Aztán 2006-ban felkérték a teljes Biblia megrajzolására (Action Bible), és a mű tavaly került a polcokra Amerikában. A képregénykönyv 12 részben a Patmos Records forgalmazásában kerül a magyar olvasóközönség kezébe a napokban. Forrás: Hetek / Petrőcz Jolán

– Hogy került a képregényrajzolás közelébe?

Már ötéves koromban az volt az álmom Brazíliában, hogy képregényrajzoló leszek. Tizennégy éves koromban arról álmodoztam, hogy majd Joe Kubert Képregény és Grafikai Művészet Iskolájába fogok járni New Jersey-ben. 1986-ban el is kezdtem ezt az iskolát, és arra vágytam, hogy megrajzolhassam az összes szuperhőst, amelyeken felnőttem: Spidermant, Daredevilt, Thort, Conant és a többieket. És emlékszem, még iskolába jártam, amikor a Marvel Comics meghirdetett egy állást minden negyedéves diáknak, aki szeretne dolgozni a gyártásban mint szövegrajzoló. Mivel egy érintett diák sem jelentkezett, én mint másodéves diák, felvételt nyertem. Aztán látták, hogy rajzolni is tudok, és adtak más munkát. Olyan elfoglalt lettem, hogy fel kellett adnom a munkámat a gyártási részlegen, hogy szabadúszóként legyen időm képregényeket illusztrálni.

– Hogy jött a Képregénybiblia ötlete?

– A hetvenes években már megjelent egy Képes Biblia az Egyesült Államokban, a kiadó azonban 2006-ban mégis felkeresett, hogy megrajzolnám-e az egészet elölről jobb kiszerelésben. Rajzoltam már Spidermant, Captain Americát és az amerikai képregények sok más ikonikus szuperhősét. Az Action Biblie-nél teljesen az én írányitásom alatt folyt a jelenetek megrajzolása, a színezés és a betűk kialakítása. Sokkal dinamikusabb stílust használtam ebben az új kiadásban, drámaibb a történet megjenítése. Az volt a célom, hogy a történetek illusztrációját modern, vagány formába öntsem.

– Mi az üzenete az Action Bible-nak?

A célom az volt, hogy terjesszem Isten üzenetét, Jézus Krisztus jó hírét, aki meghalt a bűneinkért a kereszten, és feltámadt, így életet nyertünk általa, örök életet. A másik célom az volt, hogy fiatalokkal és idősekkel is megismertessem történeti időrendbe helyezve Isten igazi hőseit, a képregényforma alkalmazásával, amit az emberek könnyebben tudnak követni, és hogy elfogadhatóbbá tegyem a személyüket. A Képregénybiblia nemcsak szórakoztat, hanem fontos üzenete is van az ember szíve számára. A képregények célja sokszor egyfajta menekülés a valóságból egy fantáziavilágba, ami szórakoztatja az embereket, amit élveznek, ahol boldogabbak, mint a való életben. Nem sokkal a második világháború után Amerikában az embereknek szükségük volt olyan szuperhősökre, akik megmentik őket Hitlertől és más gonosz emberektől. Hinni akartak egy személyben, aki emberfeletti erővel rendelkezik, aki diadalt arat az ellenség fölött, és biztonságot ad nekik. Az Action Bible üzenete, hogy ne menekülj a valóságból, hanem ragadd meg a valóságot az Evangélium erejével, amely segít neked megbirkózni a nehézségekkel és próbákkal. Jézus nem kitaláció, hanem nagyon is valóságos, ő a hősők hőse, és nála van minden válasz.

– Kiknek szól az Action Bible?

– Gyerekeknek és fiatal felnőtteknek szánta a kiadó. De a visszajelzésekből és az ismertetőkből, amiket olvastam, az látszik, hogy a vártnál több embert ér el. Még az idősebb generáció is élvezi. Már megjelent spanyolul, portugálul, koreaiul és remélem, a magyar kiadást újabbak követik. Ahogy az emberek a kezükbe veszik az Action Bible-t, megragadja őket, és ahogy a gyerekek leteszik, a felnőttek azonnal lecsapnak rá. Mivel kronologikus sorrendben van elmésélve, könnyebb megérteni a Biblia történelmét, és átlátni a szereplők Istennel való kapcsolatát, hogy ők mit is tanultak, és min mentek keresztül. Tehát ez a könyv Isten embereinek története, Isten könyve, útmutatása és vezetése az életre.

– Milyen szerepe van az Ön pályafutásában a keresztény hitnek?

– Édesanyám újjászületett keresztény volt, édesapám évekkel később tért meg. Úgy nőttem fel, hogy istentiszteletekre jártunk, és sok mindent tudtam Jézusról már gyerekként. De csak 1979-ben jött el az a pillanat, hogy egy keresztény táborban biztos lettem a megváltásomban. Attól a naptól kezdve szeretem és tanulmányozom Isten beszédét. Keresztényként jobban meggondolom, mit rajzolok le, milyen munkákat vállalok el. Élveztem rajzolni az ikonikus figurákat, de mivel ismerem Jézus Krisztust, sokkal jobban magával ragad, amikor olyan történetet rajzolhatok meg, amely mögött mélyebb szellemi üzenet áll, és nem csak szórakoztatásról szól. Ezért nagy öröm számomra, hogy megrajzolhattam a Bibliát, mert a szuperhősök ideje lejár, de Isten Igéje örökké megmarad.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben