Ismerje meg a Békés Megyéért kitüntetetteket

Létrehozás: 2011. november 08., 11:49 Legutolsó módosítás: 2011. november 08., 16:44

A közelmúltban adományozta oda a Békés Megyéért díjakat a megyei képviselő-testület. A kitüntetettek között van szociális munkás, megyés püspök, asszonykórus és feltaláló kőművesmester is. Forrás: beol.hu

Eperjesi József 1969 és 1991 között vezette a békési szociális otthont, rengeteget tett az emberközpontú idősgondozás meghonosításáért, s másodmagával a megyéből elsőként szerzett diplomás szociális munkás oklevelet. Életútját, több évtizedes kimagasló munkásságát, illetve az idősellátásban és a szociális munkában végzett tevékenységét az október 23-ai állami ünnep alkalmából a Békés Megyéért kitüntetéssel ismerték el.

Pontosan 30 esztendeje szentelték fel pappá Esztergomban, illetve augusztus 26-án volt öt éve, hogy megyés püspökké választották a szeged-csanádi egyházmegyében. Azonban a szintén Békés Megyéért díjjal kitüntetett dr. Kiss-Rigó László szerint ezek az évfordulók nem fontosak. Mint mondta, a katolikus egyház számára már kétezer év óta változatlanok a feladatok: hiteles tanúságot kell tenni az evangéliumról, akik vevők rá, azokat ki kell menteni a zűrzavarból. Ezeken túl aktualizálni is kell a feladatokat.

Messze röpítette hangjával Szabó Pál szülőfalujának hírnevét a Biharugrai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Népdalköre, rövidebb s közismertebb nevén a biharugrai asszonykórus. A közelmúltban átvett Békés Megyéért kitüntető címet megelőzően a tíz biharugrai aranytorkú nyugdíjas asszony – Pacsika Istvánné, Tóth Sándorné, Tóth Jánosné, Tóth Ferencné, Kiss Ernőné, Kovács Lászlóné, Mile Sándorné, Szabó Gáborné, Bertalan Kálmánné és Topa Sándorné – már több szakmai elismerésben is részesült.

Szécsi Balázs békésszentandrási kőművesmester a Drofa fantázianevet viselő találmányának köszönhetően vált ismertté a hazai és nemzetközi feltalálói körökben. Az alapterméket, amely tulajdonképpen drótkerítésbe fűzött falécekből áll (innen a rövidített drofa név) még 2003-ban találta fel. Kerítéselemként hozták először forgalomba, majd továbbfejlesztve virágkosár, hulladékgyűjtő, komposztáló láda, kerti pavilon és mobil árusító asztal is készült belőle. Sikerével kiérdemelte a Békés Megyéért kitüntetést.

A kitüntetettekkel készült beszélgetéseket teljes terjedelmükben elolvashatja a Békés Megyei Hírlap november 2-ai számában.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben