Húsz egyház már beadta a regisztrációs kérelmet

Létrehozás: 2011. november 08., 10:06 Legutolsó módosítás: 2011. november 08., 14:42

Eddig húsz egyház jelezte, hogy a továbbiakban is egyház akar maradni – tudta meg az InfoRádió. A kérelmeket január elseje után bírálják el. Forrás: inforadio.hu / Windisch Judit

„Bátorítottak bennünket, mondhatjuk így” – a metodista egyház szuperintendense, Csernák István a múlt héten azt mondta, hivatalos választ még nem kaptak regisztrációs igényükre, csak szóbeli ígéretet.

Az InfoRádió úgy tudja, eddig húsz egyháztól érkezett kérelem a közigazgatási minisztériumhoz. Hivatalos formanyomtatvány még nincs, azt majd miniszteri rendeletben szabályozzák. A már beérkezett kérelmeket az egyházakról szóló törvény életbelépése után, vagyis januártól bírálják el. Az előírt feltételeket teljesítők listáját a miniszter a parlament elé terjeszti, a képviselők kétharmadának szavazata kell a nyilvántartásba vételhez.

A törvény első körben 14 egyházat ismer el automatikusan. Rétvári Bence államtitkár egy szeptemberi konferencián arról beszélt, hogy a legutóbbi népszámlás adatai szerint csaknem az összes magát hívőnek valló a 14 már elismert egyházhoz tartozik, a 300 korábban bejegyzett egyháznak pedig majdnem a fele nem folytatott vallási tevékenységet.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben