Gazdasági bizottság: Az egyházi személy után az egyháza fizet nyugdíjjárulékot

Létrehozás: 2011. november 15., 10:33 Legutolsó módosítás: 2011. november 18., 12:29

Budapest, 2011. november 14., hétfő (MTI) – A helyi önkormányzatok nem vethetnek ki települési adót, az általuk bevezetett adó sem haladhatja meg az arra előírt maximumot – egyebek mellett ezeket a kapcsolódó módosító javaslatokat is elfogadta a parlament gazdasági bizottsága hétfői ülésén. Forrás: MTI

Kiegészítésként került be a tb-törvénybe az a szabály, hogy az egyházi személy után az egyháza fizet nyugdíjjárulékot és természetbeni egészségbiztosítási járulékot. Mindkét járulék alapja a minimálbér.
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) törvény úgy módosul, hogy az állami gépjárművekre nem kell kgfb-szerződést kötni. Létrejön egy szervezet, amely az állami gépjárművek által okozott kárügyeket intézi.    
Változik az egészségbiztosítási, valamint a munkaerő-piaci járulék megoszlása: az egészségbiztosítási alap 78,26 százalék helyett 82,4 százalékot kap, a maradék lesz a Nemzeti Foglalkoztatási Alapé.
Az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvény úgy módosul, hogy a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó bérét a munkaadó őrizze meg. Ez azonban csak elvárás, amit a munkaügyi ellenőrzés alatt figyel a hatóság, de nem bírságolhat miatta, viszont az ilyen cég két évig nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat állami támogatást.
Rogán Antal (Fidesz) javaslata alapján különösen a legjobb, 11-esnél magasabb környezetvédelmi osztályú járművek esetén jelentősen csökken a regisztrációs adó. Például az 11011400 köbcenti közti motorral üzemelő benzines vagy az 13011400 köbcentis dízelmotoros autók regisztrációs adója 350 ezer forintról 65 ezer forintra csökken.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben