Fontos építői a társadalomnak az egyházak

Létrehozás: 2011. november 15., 10:37 Legutolsó módosítás: 2011. november 18., 15:18

Nyíregyháza – „A történelmi egyházak szerepe a mai magyar társadalomban” címmel rendeztek egyházi fórumot november 11-én pénteken a nyíregyházi városházán. A történelmi egyházak képviselőinek Szászfalvi László, az Igazságügyi Minisztérium Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért felelős államtikára adott tájékoztatást a kormány egyházpolitikai céljairól, a kormány és az egyházak kapcsolatáról. Forrás: kormany.hu, szon.hu, nyiregyhazinaplo.hu

„A kormány tiszteli és becsüli az egyházakat, mert intézményeket tartanak fenn – mondta el lapunk érdeklődésére a fórum után az államtitkár. – Közösségszervező, nemzetet megtartó szerepük évszázadok óta ismert. Úgy gondolom, hogy az egyházaktól sohasem kell félteni a fiatalok nevelését, az idősek ellátását. Ha megnézzük napjaink statisztikáját, azt látjuk, hogy az oktatási és egészségügyi intézményeknek 7-8 százaléka van egyházi fenntartásban, míg a II. világháború előtt ez az arány 60 százalék volt.”

„Az egyházak fontos építői a társadalomnak, és számos közfeladatot is ellátnak. A magyar nemzet talponmaradása érdekében fontos munkát végeznek. Napjaink morális, erkölcsi válságából a kormány egyedül nem tud kilábalni, csak az egész társadalom összefogásával lehet, ezért is van szükség az egyházakkal való szoros együttműködésre. Számomra megnyugtató volt a mai fórum, mert az egyházak képviselői is kifejezték együttműködési szándékukat. Igaz, sok még a munka, de azért vagyunk, hogy a felmerült problémákat megoldjuk” – tette hozzá Szászfalvi László államtitkár.

A fórumot követően az egyházügyi államtitkár részt vett a Nyíregyháza-Sóstói Református Egyházközség 2001-ben felépített templomának 10 éves hálaadó ünnepségén, ahol rövid köszöntőjében kiemelte a magyar kormány új egyházpolitikájának sikereit, és örömét fejezte ki, hogy egyre több olyan aktív gyülekezet van, amely a kormányzat különböző pályázatain, programjain támogatást igényel, és abból óriási jelentőségű dolgokat valósít meg kis közösségükben. Az államtitkár Ravasz László idézetével zárta köszöntőjét: „»A legnagyobb vereség megszokni a rosszat« – örülök,hogy itt Nyíregyházán ez a református közösség nem szokja meg a rosszat, nem nyugszik bele, hanem aktívan tesz a jóért, az előrejutásért” – mondta Szászfalvi László.

Ezt követően Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével ültettek el fát a templom kertjében. A Nyíregyháza-Sóstói Református Egyházközség 9 millió Ft-ot nyert el az Egyházügyi Államtitkárságtól, amelyből új parkolót, kerítést építhettek 10 éves templomuk mellé.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben