Budapesten ülésezik a Lutheránus Világszövetség vezetői testülete

Létrehozás: 2011. november 16., 16:59 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 15:42

Budapest – Budapesten ülésezik mától a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) vezetői testülete – közölte a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) hírszolgálata az MTI-vel. Forrás: MTI

Budapesten ülésezik a Lutheránus Világszövetség vezetői testülete

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A háromnapos tanácskozás nyitó áhítatán Munib A. Younan, az LVSZ elnöke, palesztin származású szentföldi evangélikus püspök hirdet igét a Deák téri Evangélikus Gimnáziumban. A nyitó áhítaton a liturgiát Gáncs Péter, az MEE elnök-püspöke vezeti.
Munib A. Younan az MTI-nek elmondta: az LVSZ vezető testülete tárgyalja majd a 2017-ben a reformáció kezdetének 500 éves évfordulóján világszerte tartandó ünnepségeket, az ez alkalomból a többi egyház irányába történő kapcsolatfelvételt, és természetesen előkerülnek az egyházi szövetség gazdasági ügyei is.
Kitért arra, hogy az LVSZ nemrégiben fogadta el a következő hét évre szóló új stratégiáját, amelynek alapjai többek között a misszió, a szeretetszolgálat, valamint a vallásközi párbeszéd.
Az LVSZ-t 1947-ben alapította 13 ország evangélikus egyháza a svédországi Lundban azzal a céllal, hogy összefogja a világ evangélikus egyházainak működését, segítse őket elképzeléseik megvalósításában, illetve előmozdítsa a kereszténység terjedését.
A genfi székhelyű szervezet legmagasabb rangú döntéshozó szervezete az általában hatévente ülésező közgyűlés. A közgyűlés határozza meg az LVSZ működésének fő irányvonalait, felelős az alapszabály betartásáért és módosításáért, megválasztja hat évre az elnököt és a tanácsot, valamint értékeli azok jelentéseit.
A tanács évente egyszer ülésezik, tagja az elnök, a kincstárnok és a közgyűlés által megválasztott további 48 képviselő. A tanács két közgyűlés közötti időben működik, tagjai egyszer választhatók újra. Az elnök az LVSZ legfőbb tisztségviselője és szóvivője, aki a közgyűlést és a tanácsot vezeti, és felelős az LVSZ célkitűzéseinek megvalósításáért.
Magyarország az akkori szocialista országok közül egyetlenként adott otthont a világszervezet egyik közgyűlésének 1984-ben. Jelenleg a szervezet világszerte 70 millió evangélikus hívőt tömörít.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben