Bizonytalanok az egyházak a regisztrációval kapcsolatban

Létrehozás: 2011. november 08., 11:02 Legutolsó módosítás: 2011. november 08., 16:19

Egyelőre nem tudni, hány jelenlegi egyház nyújtott be kérelmet státusza megtartásáról. A listát mindenesetre még nem kapta meg az országgyűlés vallásügyi bizottsága. Több egyház bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet a regisztrációs kérelmet benyújtani. Forrás: inforadio.hu / Windisch Judit

A júliusban elfogadott törvény szerint 14 egyházat ismer el lényegében automatikusan az állam, a többinek kérelmet kell benyújtania a miniszterhez. A feltételek teljesítése esetén az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges a nyilvántartásba vételhez.

Egyelőre nem tudni, hogy a miniszternél vagy Szászfalvi László egyházügyi államtitkárnál mennyi kérelem gyűlt össze. Az országgyűlés vallásügyi bizottsága még nem látta a listát – mondta Lendvai Ildikó szocialista tag. A bizottság KDNP-s elnöke nem akart nyilatkozni, az államtitkárhoz irányította az InfoRádiót.

Megkerestünk két egyházat, a metodistákat és a Krisna-tudatú hívők közösségét, amelyek az eredeti verzió szerint jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházaknak minősültek, amelyekkel a kormány megállapodást köt. Mindkét egyház nyújtott be kérelmet, hivatalos válasz nem érkezett.

Mérő Mátyás, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének kommunikációs vezetője az InfoRádiónak azt mondta, hogy nem egyértelmű a törvény szövege, egyesek szerint év vége előtt nem is lehet regisztrációt kérni.

Csernák István, a Magyarországi Metodista Egyház szuperintendense közölte, hogy beadványt készítettek, de a pontos regisztrációs kérelmet nem tudják benyújtani, mert még nincs meg a végrehajtási rendelet.

Az egyházügyi törvény ellen egyébként korábban tiltakozott az ellenzék és több szervezet is. Rétvári Bence államtitkár szeptemberben egy konferencián arról beszélt, hogy bővülhet az elismert egyházak köre. Szólt arról is, a csaknem 300 korábban bejegyzett egyház fele nem folytatott vallási tevékenységet, volt, amelyet el sem lehetett érni a bejegyzett címén.

Az államtitkár szerint a legutóbbi népszámlás szerint csaknem az összes magát hívőnek valló a 14 már elismert egyházhoz tartozik. Az mindenesetre biztos, hogy amíg Semjén Zsolt és a KDNP az országgyűlés tagja, a szcientológia nem lesz egyház Magyarországon – ezt a politikus egy televíziós interjúban jelentette be még júliusban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben