A mezőkeresztesi gyermekotthonnak ajánlják fel a Szent Erzsébet rózsája-díj átadó ünnepségének bevételét

Létrehozás: 2011. november 16., 16:52 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 15:35

Budapest – A fennállásának 15. évfordulóját idén ünneplő mezőkeresztesi Szervita Nővérek Gyermekotthonnak ajánlják fel a Szent Erzsébet rózsája-díj átadó ünnepségének bevételét; a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyermekotthon lakói a jótékonysági esten fel is lépnek – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata kedden az MTI-vel. Forrás: MTI

A Szent Erzsébet rózsája-díjat jótékonysági műsor keretében adja át Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a MKPK elnöke szombaton Budapesten. Az Árpád-házi szent legendájára utaló kitüntetés, amelyet 1999-ben alapított a püspöki konferencia, „az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényének hangsúlyozására és a díjazottak személyes példájának elismerésére szolgál” fogalmaztak.
Az olasz alapítású szervita nővérek kongregációja a megalakulása óta foglalkozik gyermekek és fiatalok nevelésével, különös figyelmet fordítva a legszegényebbekre. Magyarországon a rendszerváltás után, 1991-ben telepedett meg a rend: a mezőkeresztesi bentlakásos gyermekotthon mellett Győrben működtetnek főiskolás lánykollégiumot.
A szociális intézmény jelenleg 18 gondozottnak nyújt otthont, illetve 24 gyermeknek is lakóhelyéül szolgál. Az árvák mellett olyan gyermekeket is gondoznak a nővérek, akiknek szülei különböző problémák miatt nem tudják biztosítani gyermekeik nevelését.
A szerzetesek és segítőik családias légkört próbálnak teremteni a rájuk bízottaknak, amely később mintaként szolgálhat saját családjuk alapításakor, és támogatják az otthonban lakók továbbtanulását is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben