A görög katolikus egyházmegye veheti át a Bányait

Létrehozás: 2011. november 24., 09:58 Legutolsó módosítás: 2011. november 24., 09:59

A Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye működtetné a Bányai Júlia Általános Iskolát. Az egyházmegye szándéknyilatkozatot juttatott el a jelenlegi fenntartóhoz, a debreceni önkormányzathoz. Az oktatási bizottság hétfői ülésén támogatta az egyház szándékát. A végső döntést azonban a képviselőtestület hozza meg. Forrás: dehir.hu / Czellár Anikó

A név változatlan, a fenntartó viszont többször is változott az elmúlt években. A Bányai Júlia Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt 2008 augusztusától 2011 júliusáig a Debrecen-Mikepércs Többcélú Kistérségi Társulás működtette, majd a város visszavette az iskolát. Most újabb változás előtt áll az intézmény. A Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye tartaná fenn az iskolát. Erről egy szándéknyilatkozatot juttattak el a városnak. Az iskola jövőbeli működtetéséről hétfőn az oktatási bizottság is tárgyalt. A tagok támogatták az egyházmegye szándékát.

- Ha oktatási céllal hasznosítjuk tovább a Bányai Júlia Általános Iskolát, akkor lényegében csak fenntartót fog váltani az intézmény, s mi ezt támogatjuk – jelentette ki Szabó Gyula, az oktatási bizottság elnöke.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen feltételekkel, milyen tanulói és tanári létszámmal üzemeltetné az egyház az iskolát. Kerestük a a Hajdúdorogi Egyházmegye képviselőit is, telefonon azonban azt a választ kaptuk, hogy amíg nincsenek konkrétumok az iskola jövőbeli fenntartásával, működtetésével kapcsolatban, addig nem kívánnak nyilatkozni.

Arról, hogy a város elfogadja-e a szándéknyilatkozatot, a közgyűlésnek kell dönteni. Erről csütörtöki ülésén tárgyal a képviselőtestület. Ezt követően kezdődhetnek el a tárgyalások a fenntartói jogok átadásának feltételeiről. A közgyűlésnek legkésőbb jövő májusban kell dönteni az intézmény fenntartói jogának átadásáról.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben