„Egypárti diktatúra van” – Interjú Roszík Gáborral

Létrehozás: 2011. augusztus 30., 11:17 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 30., 11:18

A Fidesz visszaél az egy évvel ezelőtti választási eredményével. A mostani kormánynak semmi köze a nemzeti liberalizmus nemes hagyományához – véli Roszík Gábor evangélikus lelkész, 1989 első szabadon választott képviselője. Forrás: hvg.hu / Szegő Péter

hvg.hu: 1994-ben kikerült az országos politikából. Hogyan?

Roszík Gábor: Ahogy 1989 nyarán, úgy az 1990-es választásokon is győztem a gödöllői választókerületben, négy évvel később azonban sem egyéniben, sem az MDF Pest megyei listáján nem sikerült mandátumot szereznem. Hozzáteszem: nem volt nagy trauma kikerülni a parlamentből.

hvg.hu: Hogy alakult ezután a politikai pályája?

R. G.: 1995-ben kiléptem a pártból. Előre láttam ugyanis az 1996-os szakadást, mert a 1994-es bukás után megindult a pártban a bűnbakkeresés. Félreállították az exminisztereket és az elnökség volt tagjait, például Szabó Ivánt, Szabad Györgyöt, Katona Tamást, Kónya Imrét, Jeszenszky Gézát. Ez kicsiben lejátszódott Gödöllőn is. Gémesi György polgármester és társai nemtelen módszerekkel kiszorítottak a helyi vezetésből: hirtelen sokan beléptek a gödöllői alapszervezetbe és hogy, hogy nem, az 1994 őszi országos gyűlésre még pótküldöttnek sem választottak meg. Az 1996-os szakadáskor inkább a kiválókkal, azaz az MDNP-vel szimpatizáltam, de magával a kilépéssel nem értettem egyet. Azt gondolom, jobb lett volna a párton belül küzdeni az igazukért. Párttag 1995 óta de facto nem vagyok.

hvg.hu: Ezt hogy érti?

R. G.: A helyi Fidesz-szervezetet föloszlatták. Páran úgy gondoltuk, hogy Gödöllő ne maradjon Fidesz-szervezet nélkül. Ahhoz, hogy létrehozzuk, már Fidesz-tagnak kellett lennünk, így beléptem az albertirsai szervezetbe – merthogy eredetileg albertirsai vagyok. Gémesi Györgynek köszönhetően a Fidesz Pest Megyei Választmánya elutasította a gödöllői Fidesz-szervezet megalapítására tett kérelmünket – majd három nappal később Gémesi egyik embere alapította azt meg. Az 1998-as választásokon független jelöltként, párttámogatás nélkül 3,75 százalékot kaptam, 2002-ben és 2006-ban nem indultam, az önkormányzati választásokon pedig sosem.

hvg.hu: Gödöllőn sokan ismerik önt. Polgármesteri ambíciói sosem voltak?

R. G.: Nem és a jövőre nézve sincsenek ilyen szándékaim.

hvg.hu: Mivel foglalkozik 1994 óta?

R. G.: 1993-ig evangélikus lelkész voltam Gödöllőn. 1994. április 30-án megnyílt az egyedülálló anyáknak átmeneti szállást adó első magyarországi otthon, a Gödöllői Anyaotthon, ennek vagyok az igazgatója. 2006. augusztus 31-én az anyagi ellehetetlenülés miatt egyik épületünket be kellett zárnunk. A nyolcvan férőhelyes otthonban a működés tizenhét éve alatt több mint kétezerötszáz anya fordult meg. 2007-ben felújítottuk az anyaotthont, és a felújított épületében megnyitottunk egy ötven férőhelyes idősotthont is, ami bő fél házzal működik. Most készülünk megnyitni harmadik otthonunkat Gödöllő központjában, az idősek napközi otthonát. Idén húszéves a Tessedik Sámuel Alapítvány, melynek alapítója vagyok. Az Alapítvány mindezen otthonok létrehozója, és az elmúlt húsz évben nagyon-nagyon sok gyermeknek, egyedülálló édesanyának és családnak nyújtott segítséget. Ezen otthonoknak vagyok az igazgató-lelkésze. Vettünk egy szép házat a Mátrában, ahol tavasztól őszig gyermektáborokat fogunk szervezni olyan gyermekeknek, aki anyaotthonban élnek, vagy szülőjük börtönben van. Mindemellett vezetője vagyok a Magyar Testvéri Börtöntársaságnak (MTB) is, amely az ökumenikus alapon működő nemzetközi börtönmissziós szervezet magyarországi tagja. Alapító tagja és 2007-től elnöke vagyok a 2003-ban alakult Börtönlelkészek Magyarországi Szervezetének, az Országos Bűnmegelőzési Bizottságban pedig én képviselem a Magyarországi Evangélikus Egyházat.

hvg.hu: Melyik ciklus alatt volt könnyebb együttműködnie az aktuális kormányzattal?

R. G.: Jó együttműködés volt a 2010 előtti kormányzati szervekkel, elsősorban a büntetés-végrehajtást akkor még felügyelő igazságügyi minisztériummal. A jelenlegi kormányzattal is alakul a jó kapcsolat, munkánkhoz erkölcsi támogatást kapunk. A büntetés-végrehajtás országos és helyi vezetőivel mindig kiváló volt a kapcsolatunk.

hvg.hu: 1995-ben formálisan is megszűnt az MDF-tagsága, tavaly azonban ön volt a párt gödöllői képviselőjelöltje. Hogy került ismét a politika közelébe?

R. G.: 2008 októberében visszaléptem a pártba. Maximálisan szimpatizáltam ugyanis az MDF akkori, Dávid Ibolya által fémjelzett politikájával. Még 2005 áprilisában az MDF meghívott az MDNP-vel való egyesülési kongresszusra. Örömmel mentem. Az MDF és a Fidesz közti konfliktusban egyértelműen az MDF-nek drukkoltam. 2010-ben az MDF színeiben indultam a választásokon, bár tudtam, hogy esélyem nincs a győzelemre, de szerettem volna hozzájárulni ahhoz, hogy az MDF parlamenti párt maradjon. Erre január közepéig meglátásom szerint volt esély, ami szinte egyik napról a másikra elpárolgott, amikor az MDF vezetése elkezdett tárgyalni az SZDSZ-szel a közös jelöltekről. Ez volt az MDF részéről az elmúlt húsz év legrosszabb politikai döntése. Ezt az álláspontomat akkor megírtam Dávid Ibolyának, de a pártvezetés e lépését nem tudtam megakadályozni. Nagyon szerencsétlennek tartom, hogy az MDF kiesett az Országgyűlésből, hiszen ma sok minden másképp lenne, ha parlamenti párt lenne.

hvg.hu: Ahhoz mit szólt, hogy a húsz évvel ezelőtti MDF-fel kevéssé kompatibilis Bokros Lajos lett a párt európai parlamenti listavezetője?

R. G.: Először megdöbbentem és nem fogadtam örömmel ezt a hírt. Később többször hallottam őt nyilatkozni, és meggyőződtem arról, hogy tisztességes ember, úgyhogy azonosulni tudtam mind a személyével, mind az általa képviselt politikával, és teljes mellszélességgel kiálltam mellette. A miniszterelnök-jelöltségét már kezdettől fogva örömmel vettem.

hvg.hu: Mi a véleménye a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről?

R. G.: Ma Magyarországon egypárti diktatúra van. Amit a Fidesz most csinál, az a választási eredménnyel való visszaélés. Sem tisztességes, sem politikus lépésnek nem tartom, hogy ily mértékben ne vegyék figyelembe az eltérő módon gondolkodók nézetét. Egy kormánynak nem csak a saját szavazóit kellene képviselnie, hanem mindenkit. Ez abszolút nem jellemző a Fideszre. Konzervatív ember vagyok és magaménak vallom a nemzeti liberalizmus Antall Józsefre is jellemző, Deák Ferenctől, Eötvös Józseftől eredeztethető hagyományait. A mostani Fidesznek ezekhez az eszmékhez az égvilágon semmi köze.

hvg.hu: Egy most vasárnapi választáson kire szavazna?

R. G.: A ma még nem létező konzervatív–liberális pártra.

hvg.hu: Magyarul a Bokros-pártra?

R. G.: Például.

hvg.hu: Tartják egymással a kapcsolatot?

R. G.: Van egy baráti kör…

hvg.hu: Az esztergomi vacsora, havonta egyszer?

R. G.: Igen. Arra el szoktam menni. Bokros Lajos meg szokott hívni érdekes, fontos, okos közéleti személyiségeket, hogy értékeljék az aktuális politikai, gazdasági kérdéseket, legyen szó az egészségügyről, oktatásról vagy bármi egyébről. Ez egy körülbelül negyven-ötven fős szellemi műhely.

hvg.hu: Az esztergomi vacsorákon szóba jön egy Bokros Lajos-féle konzervatív-liberális párt megalakulása?

R. G.: Azt nem mondanám, hogy kifejezetten szóba jön, de benne van a levegőben.

hvg.hu: Ha létrejön a Bokros-párt, abban vinne szerepet, illetve 2014-ben lenne országgyűlési képviselőjelölt?

R. G.: Pártfunkciót biztos, hogy nem vállalnék: a Magyarországi Evangélikus Egyház szabályzata ugyanis tiltja a lelkészeknek, hogy párttagok legyenek.

hvg.hu: Ez esetben hogyan lehetett tagja az MDF-nek?

R. G.: Úgy, hogy haladékot kaptam a választásig, utána pedig kiléptem. Azt hiszem, hogy párttag soha többet nem leszek, következésképpen pártvezető se. A 2014-es képviselőjelöltségre nem mondanék egyértelmű nemet: 1998-ban és 2010-ben is az voltam. A dolgot tehát nem zárom ki.

hvg.hu: Azt még nem tudjuk, hol lesznek a választókerületi határok, lehet, hogy Gödöllőhöz hozzácsapják fél Pest megyét, de a konzlibek gödöllői képviselőjelöltje nagyjából már megvan.

R. G.: (Nevet.) Nem vagyok jós, de az valószínű, hogy egészen különleges belpolitikai helyzet alakul ki a választásokra.

hvg.hu: Ön a Gödöllőt 1990 óta vezető Gémesi György régi ellenlábasa. Azzal, hogy Gémesi és a Fidesz között megromlott a kapcsolat – sőt, Gémesi a Fidesz jelöltjével szemben nyert tavaly októberben a polgármester-választáson – az önök viszonya megjavult?

R. G.: Nem, egyáltalán nem. Semmilyen kapcsolatunk nincs egymással.

hvg.hu: Valamit csak tudhat riválisa: Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) 72,62 százalék, Liptákné dr. Boros Andrea (Fidesz-KDNP) 19,7 százalék, Kovács Barnabás (MSZP) 7,67 százalék. Nem 1990-ben, hanem 2010-ben. A klasszikussal szólva: és ezt így hogy?

R. G.: Ilyen alapon azt is megkérdezheti, hogy mit tud Lukasenka. Ő a mi Lukasenkánk.

hvg.hu: A NER jelöltjét döngölte talajba.

R. G.: Ettől függetlenül. Kiépített egy helyi diktatúrát, egy kiskirályságot.

hvg.hu: Kire szavazott?

R. G.: Természetesen Liptáknéra.

hvg.hu: A Fidesz jelöltjére?

R. G.: Persze. Nagyszerű asszony, huszonöt éve ismerem. Nem lehet egy lapon említeni Gémesivel.

hvg.hu: Tíz perce azt mondta, hogy Magyarországon egypárti diktatúra van. Miért szavazott a diktátorpárt jelöltjére?

R. G.: A helyi és az országos ügyeket ne mossuk egybe. Különbséget tudok tenni a Fidesz országos és gödöllői tevékenysége között. Ha most vasárnap lennének az önkormányzati választások, akkor is rá szavaznék.

hvg.hu: Az Országgyűlés két új pártjáról eddig egy szót sem ejtett. Elmondaná róluk a véleményét?

R. G.: Számomra mindkettő idegen, és egyikkel sem tudok azonosulni. Mindkettő távol áll tőlem. Az LMP-vel sem szimpatizálok különösképpen, de a Jobbik kifejezetten ellenszenves számomra.

hvg.hu: Ön olyan ideológiai kérdésekben, mint például az abortusz vagy az azonos neműek házassága, következetesen konzervatív álláspontot képvisel?

R. G.: Az élet az Örökkévaló ajándéka, a fogantatással kezdődik, elvenni nem szabad. Nem beszélni kell erről, hanem meg kell találni a módját a segítésnek. Ezért is nyílt meg a már említett anyaotthon. Rengeteg fiatal anyuka azért tartotta meg a gyerekét, mert otthonra lelt nálunk. A kérdésére válaszolva: főszabályként tehát ellenzem az abortuszt, de vannak bizonyos kivételek, például, ha a terhesség nemi erőszak következménye. A házasságról pedig azt gondolom, hogy az egy férfi és egy nő között tökéletes, ugyanakkor megértéssel, türelemmel, szeretettel fordulok a homoszexuálisok felé. Ha országgyűlési képviselő lennék, az azonos neműek házasságáról biztos, hogy nem szavaznék igennel.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben