Zsidóság: A gettó halottaira emlékeztek a Király utcában

Létrehozás: 2010. március 11., 11:06 Legutolsó módosítás: 2010. március 11., 11:06

Budapest – Emléktáblát avattak a budapesti gettóban meghaltak emlékére a Király utca 15. homlokzatán szerdán. E ház hátsó udvarán áll az 1944 novemberében kijelölt gettó utolsó, lebontott, majd visszaépített falmaradványa. Forrás: MTI

Az ÓVÁS! Egyesület kezdeményezésére állított emléktábla avatásán Komoróczy Géza történész arra emlékeztetett: a zsidók elszigetelésének és elpusztításának szándéka túlnőtt önmagán, „1944 sötét utolsó hónapjaiban, 1945 elején valójában egész Budapest vált gettóvá, a felfegyverzett, rablásra és gyilkolásra hangolt zabolázhatatlan nyilaskeresztesek rabjává".   

Az egyetemi tanár hozzátette, „annyira tudatosan és koncepciózusan, mint nyilaskeresztes honfitársaink Pesten, nem építettek gettót sehol másutt". Mint mondta, azzal, hogy nem utcafronton, hanem udvarokban, telkek mélyén, helyenként már meglévő falak kiegészítésével húzták meg a határát, a gettóvilágot még inkább elszigetelték a külvilágtól.  

Komoróczy Géza végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az emléktábla felirata a jelennek is üzen: „mondjuk el fiainknak”, ne felejtsük el, ami történt.

Az 1852-ben épült háromemeletes Király utcai lakóház udvarán álló gettófalat 2006-ban egy építkezés miatt lebontották, majd két évvel később – hazai civil szervezetek közbenjárására és nemzetközi tiltakozás hatására – visszaépítették.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben