Zarándokhellyé vált a vörsi betlehem

Létrehozás: 2011. november 23., 09:27 Legutolsó módosítás: 2011. november 23., 15:42

Vörs (Somogy megye) – Advent első vasárnapjára adományokból és társadalmi munkával ismét elkészül a világ legnagyobb templomi betlehemének számító, ötven négyzetméteres vörsi bibliai életkép, amely szinte zarándokhellyé vált az utóbbi években, hiszen tízezrek keresik fel telente. Forrás: MTI

Napok óta megfeszített tempóban folyik a látványosság építése, hogy advent első vasárnapjára elkészüljön – számolt be Futó Péter, az alkotás megépítését irányító helyi művész az MTI-nek kedden. A téli balatoni turisztikai attrakcióvá vált, külföldiek által is látogatott betlehem elkészítésében 30 helyi ember segédkezik, a díszítéséhez adományként kapott 30 fenyőfát és 30 ládányi mohát felhasználva.
A Kis-Balaton szomszédságában fekvő Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. A templom szomszédságában lakó Futó Péter 1988-ban vette át, és azóta végzi a munka irányítását, minden évben valamit fejlesztve a bibliai életképen. Az elmúlt évtizedekben ahogy nőtt az építmény, úgy gyarapodott a látogatók száma is. A legnagyobb fellendülést az hozta, amikor Jézus születésének 2000. évfordulója alkalmából, a nagy munkára és a növekvő érdeklődésre is tekintettel úgy döntöttek, hogy nemcsak karácsonyra, hanem már advent első vasárnapjára elkészítik a betlehemet. Pár éve sikerült forrást szerezni – a balatoni szezon meghosszabbítására szánt turisztikai keretből – egy, a korábbinál sokkal stabilabb, masszív tetőgerendákból álló váz elkészítésére is. A templom nagysága egy ideje határt szabott a további terjeszkedésnek, így az utóbbi években már nem az életkép növelésére, hanem a részletek rekonstrukciójára, tökéletesítésére fordítják az energiát.
A becslések szerint telente mintegy 35-40 ezer, olykor turistabuszokkal érkező ember látogatja meg a vörsi templomot, köztük sok osztrák, német érdeklődővel. Tavaly karácsony másnapján már akkora volt a nyüzsgés a kis somogyi faluban, hogy rendőri segítséget kellett kérni a forgalomirányításhoz. A templomba amúgy ingyenes a belépés, mindenki szíve szerint adakozhat. Futó Péter nem tudja, hogy mekkora adománya szokott összegyűlni az egyháznak a több mint két hónapig, a húshagyó kedd előtti vasárnapig maradó betlehem látogatóitól. „Nekünk, akik minden évben összefogással, adományokból és társadalmi munkával készítjük a bibliai képet, ez nem fontos" – fogalmazott.
A főállásban a regionális vízmű műszeres hálózatvizsgálójaként dolgozó vörsi férfi sokáig kedvtelésből és szerelemből festett. A művészeti főiskolára nem vették fel, így önmagát képezte művésztanár segítségével. Képességét a betlehem háttérképének megalkotásával is kamatoztatta, és manapság egyre többet fest. Több száz képet sikerült már értékesítenie. Festményeiből idén karácsonykor galériát nyit a templomhoz közeli házában.
Két éve Futó Péter kezdeményezte, hogy a vörsi építmény bekerülhessen a Guinness világrekordok közé. A könyv szerkesztőségétől azt a választ kapta, hogy Svájcban ugyan akad ennél is nagyobb beltéri betlehem, de olyanról nincs tudomásuk, hogy templomban időszakosan épült volna bárhol a vörsinél nagyobb bibliai életkép. Új kategória nyitását kellett volna kérnie, hogy bejegyezzék, amiért aztán nem tett további lépéseket, mondván, így is elég népszerűvé vált már a vörsi látványosság.
A vörsi betlehem 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető cím birtokosa. Az idei megépítése után a helyi közösség kezdeményezni kívánja, hogy a szellemi kulturális örökség részévé válhasson.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben