Visszatért Szegedre Vasas Szent Péter szobra

Létrehozás: 2010. március 25., 11:27 Legutolsó módosítás: 2010. március 25., 11:29

Szeged – A szegedi nagyárvízben eltűnt szobrot állítanak ki szerdától a Móra Ferenc Múzeum kőtárában. Vasas Szent Péter szobra az 1879-es tiszai árvíz után tűnt el a Szeged-rókusi templom mögül. A barokk kori alkotásnak nemcsak az eltűnését és későbbi előkerülését, de készítésének körülményit is homály fedi mindmáig. Forrás: FH, szegedma.hu

A rejtélyes művet most egy idős röszkei lakos, Börcsök József adományozta a Móra Ferenc Múzeumnak. A különös sorsú szobrot a közgyűjtemény restauráltatta, így a hosszú telet követően ismét kinyíló kőtárban bárki megtekintheti az évtizedeken át elveszettnek hitt Vasas Szent Péter-portrét.

Vasas Szent Péter a testi-lelki betegek patrónusa volt. Az Érdy-kódex szerint egy Balbina nevű golyvás lány béklyóinak megcsókolásával talált gyógyírt betegségére. A személye körül kialakult kultusz évszázados hagyományokra tekint vissza Szegeden. Az 1738-as pestisjárvány idején hozzá fohászkodtak a betegség leküzdéséért. A vész elmúltával Szeged népe a barokk időkre jellemző módon megfogadta, hogy Vasas Szent Péter napját száz esztendőn át a legnagyobb ájtatossággal fogja megünnepelni.

Képek:

http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/03/varmuzeum-visszatert-szegedre-vasas-szent-peter-szobra/

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben