Ünnepi hét lesz Nagyboldogasszony vigíliájától Szent István napjáig Székesfehérváron

Létrehozás: 2011. augusztus 09., 08:37 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 09., 08:40

Székesfehérvár – Ünnepi időszak lesz Székesfehérvár életében az augusztus 14-től, Nagyboldogasszony vigíliájától augusztus 20-ig, Szent István napjáig terjedő hét nap; ez idő alatt számos kulturális és szórakoztató műsor lesz a városban – mondta el hétfőn sajtótájékoztatón Róth Péter (Fidesz), a város alpolgármestere. Forrás: MTI

Az egyházi rendezvények sora Spányi Antal megyés püspök celebrálásával fogadalmi szentmisével kezdődik augusztus 14-én annak tiszteletére, hogy Szent István azon a napon ajánlotta Mária oltalmába országát, másnap pedig Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmisét tartanak.
Augusztus 19-én, pénteken Szent István szarkofágjánál hajtanak fejet és helyezik el a kegyelet virágait a székesfehérváriak. Másnap a Szent István-napi ünnepi szentmise és a körmenet után megkoszorúzzák az államalapító király sírhelyét, majd a megyés püspök megáldja az új kenyeret.
Az ünnep alkalmából – ugyancsak 19-én – rendhagyó helyszínen, a Szent István téren tart ülést a város közgyűlése.
Kiemelt rendezvénye lesz az ünnepi időszaknak a Királyi napok nemzetközi néptáncfesztivál, amelynek programjairól Brájer Éva (Fidesz) alpolgármester elmondta: augusztus 14-én, a fesztivál nulladik napján a Csík zenekar lép színpadra a város főterén. A következő napokban – az augusztus 20-i zárásig – a Csehországból, Csecsenföldről, Görögországból, Horvátországból, Indiából, Kazahsztánból, Lengyelországból, Romániából és Venezuelából érkező táncosok adnak ízelítőt országuk néptánckincséből.
Pleizer Lajos (Fidesz), a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke az ünnepi hét eseményei közül kiemelte: augusztus 16-án, kedden Szent István alakja és tisztelete a képeslapokon címmel nyitnak tárlatot a Fekete Sas Patikamúzeumban, másnap pedig megnyitják a tisztelgők előtt a Székesfehérváron eltemetett királyok földi maradványait is őrző osszáriumot, a közös csontkamrát.
Az ünnepi rendezvényeket az augusztusi hétvégéken a város történelmét, múltját felidéző Történelmi kavalkád színesíti.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben