Tízéves a hajléktalanság ellen küzdő AHA Színpad

Létrehozás: 2011. november 22., 12:06 Legutolsó módosítás: 2011. november 22., 15:13

Budapest – 2001-ben alakult Magyarország első, napjainkig egyetlen rendszeresen működő, hajléktalan színjátszókból álló társulata. Az AHA Színpad fennállásának tizedik évfordulóját november 24-én jubileumi műsorral ünneplik Budapesten. Forrás: Magyar Kurír

„A színjátszás kitörési lehetőség a hajléktalanságból” – szerepel a Hajléktalanszínház jubileumára írt sajtóanyagban.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének fenntartásában működő amatőr színpad bebizonyította, a művészetterápia segíti a hajléktalanok társadalmi reintegrációját, hiszen a színtársulat tízéves fennállása alatt tagjainak közel 40 százaléka mára már családban vagy saját fenntartású albérletben él, kikerülve az otthontalanok közösségéből.

Az AHA Színpad elnevezése egy szójátékból született. AHA: A HAjléktalanok színpada. A társulat tíz éve alakult hajléktalanokból, azzal a céllal, hogy a hajléktalan embereket sikerélményekhez, új társas kapcsolatokhoz juttassa, és egyben a közönség megítélését pozitív irányba változtassa meg a hajléktalanokkal, a hajléktalanság fogalmával kapcsolatban.

2002 májusában debütáltak; első előadásukat sok más fellépés és verses, zenés produkció követte. Máig számos rendezvényen, így a Kapolcsi Művészetek Völgyében, továbbá nemzetközi színjátszó fesztiválokon lépett fel, és több díjat is elnyert az amatőr színpad. 2008 októberében holland, cseh, szlovák és magyar hajléktalan színjátszókkal Charles Dickens Karácsonyi énekét adták elő angol nyelven.

2006 decemberében XVI. Benedek a Vatikánban tartott pápai audiencián magyar nyelven méltatta a csoportot, s apostoli áldását adta rájuk.

Az AHA-színpad munkájába bekapcsolódók könnyebben leküzdhetik a hajléktalanságot, felvérteződnek az őket érő előítéletekkel szemben, a színjátszás és a hozzá kapcsolódó programok segítséget nyújtanak a mindennapi életbe való visszailleszkedésbe. A színjátszók számára bebizonyosodik, hogy minden olyan feladatot képesek ellátni, amelyet bárki más is; sőt időnként még ők adnak többet, olyat, amit csak a társadalom bizonyos tagjai képesek.

A Magyar Vöröskereszt Madridi úti hajléktalanszállóján működő színtársulat az országban egyedülállóan rendszeresen játszik együtt rendezett családi körülmények között élő gyermekekkel. A gyerekek hiányos információkkal és tudással rendelkeznek a hajléktalanságról, ám e közös művészeti munka folyamán megváltozik a viszonyuk a hajléktalanokhoz. E tapasztalat hosszú távú befektetés, mert ezek a gyerekek felnőttként kevesebb előítélettel lesznek a hajléktalanokkal szemben, és saját gyermekeiknek már ezt a tudást adják tovább. A hajléktalanok a közös munka során átlépik a kirekesztettség határát, amit hajléktalan létük jelent. A gyermekek szeretik, tisztelik őket; a pedagógusok és a szülők megbecsülik, értékelik azt a munkát, amelyet együtt folytatnak.

Az AHA Színpad jubileumi műsorral ünnepli tízéves fennállását november 24-én 18 órakor a Honvéd Kulturális Központban (1143 Budapest, Stefánia út 34–36., Stefánia Palota).

További részletek, valamint meghívó a Hajléktalanszínház, illetve a Magyar Vöröskereszt honlapján található.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben