Tizedszer hangzottak el a református énekek a Művészetek Palotájában

Létrehozás: 2011. június 29., 09:23 Legutolsó módosítás: 2011. június 29., 09:25

Egy év elteltével június 25-én újra a Művészetek Palotája színpadára állhatott a több mint háromszáz fős Kárpát-medencei egyesített református kórus. A magyarországi és határon túli énekkarok közös hangversenyét Pálúr János kísérte orgonán, vezényelt Arany János, Beidek Adrien, Berkesi Sándor és Cseri Zsófia. A koncerten Szászfalvi László államtitkár igeolvasással, Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök áldáskéréssel működött közre. A református énekeskönyvi zsoltárok, dicséretek mellett a koncert negyedik részében elhangzott Gárdonyi Zoltán Memento című, a gályarab prédikátorok emlékére írt kantátája is. Az eseményről készült képriport mellett a részvevőkhöz intézett körkérdést olvashatják el a reformatus.hu oldalán. Forrás: reformatus.hu / Kiss Sándor

Tizedszer hangzottak el a református énekek a Művészetek Palotájában

Fotó: Kalocsai Richárd

Szászfalvi László nemzetiségi, civil és egyházi ügyekért felelős államtitkár, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

„Felemelő és megrázó élményt, csodálatos emléket jelent minden jelenlévő számára ez a koncert. Hallgatva a szebbnél szebb dallamokat és feldolgozásokat azt gondolom, hogy nagy teljesítménye ez az esemény nemcsak a szervezőknek, de a magyar reformátusságnak is. Mára komoly református hagyománnyá nőtte ki magát ez a hangverseny, aminek a szellemisége, lelkisége Isten dicsősége után a magyar reformátusság egységéről is szól. Csodálatos, ahogy egyszerre mutat felfelé és egymás irányába is ez a koncertsorozat.”

Réthelyi Miklós miniszter, Nemzeti Erőforrás Minisztérium

„Lelkesen énekeltük a feleségemmel azt a néhány versszakot, melyekbe a közönség is bekapcsolódhatott. Szívesen énekeltünk volna akár még egy kicsit többet is. Esténként otthon az evangélikus útmutató nyomán éneklünk templomi énekeket, úgyhogy több ismerős dallam is felcsendült itt, hiszen vannak közös énekeink. Nagy örömmel vagyok itt, és nagy öröm számomra, hogy teltház van, hogy ilyen nagy az érdeklődés. Az együtt éneklés összehozza az embereket, ezért nagyon fontos. Ezen a hangversenyen egy nagy református közösség találkozik határon innenről és túlról, és együtt énekelve egyszerre képviseli a kereszténységet és a magyarságot is.”

Habcsuk Éva kereskedő, Beregszász

„A tatabányai gyülekezet vendégeiként tartózkodunk néhány napig Magyarországon, két éve mi fogadtuk őket, most az ő meghívásukra jöttünk el a koncertre. Nagyon jól éreztük magunkat. Tudományosan bebizonyították, hogy a klasszikus zene, mint amilyen a református is, az emberek lelkét szinte simogatja. Felüdülés részt venni egy ilyen református zenei találkozón. Egyszerűen nem találok szavakat, nagyon szép előadást hallottunk.”

Halász Andrea, Budapest

„A Pasaréti Palló Imre Énekkarban éneklek két éve, és így álltam most fönt én is a színpadon. Tavaly egy külföldi utazás miatt sajnos nem tudtam eljönni, így először voltam ilyen nagyszabású koncerten, ekkora színházteremben. A legnagyobb élmény az volt, amikor a háromszáz fős kórus kiegészült az ezerháromszáz fős közönséggel. Csodálatos érzés volt belegondolni abba, hogy mindenki, aki itt énekel, egy hiten van, és hasonló a gondolkodása.”

Miczinger Viktor, Páty

„Nagyon jól éreztem magam, nagyon jó volt a szervezés. Böszörményi Gergely koncertigazgató és csapata ismét kitett magáért. Szépek voltak a bibliai idézetek is, a gályarabok emlékére megszólaló utolsó darab pedig meghatározó élményt jelentett a számomra. Többedszer voltunk itt, és rendszeresen látogatjuk a Református Zenei Fesztivált is. Bár a családunk katolikus, de sok református barátom van, akikkel békességben megosztozunk a hiten.”

További képek:

http://www.reformatus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=27613%3Atizedszer-hangzottak-el-a-reformatus-enekek-a-mveszetek-palotajaban&catid=133%3Ahatter&Itemid=508&lang=hu

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben