Templomok csatlakozását várják a Szakrális Művészetek Hete kiemelt programjához, a Templomok éjszakája missziós rendezvényhez

Létrehozás: 2010. június 25., 08:41 Legutolsó módosítás: 2010. június 25., 08:49

2010. szeptember 18. és 26. között rendezik meg szerte az országban a Szakrális Művészetek Hetét, amelynek idei mottója „Ti vagytok az föld sója.” (Máté 5,13) lesz. A szervezők országszerte várják múzeumok, zenészek, templomok, színházak művészeti egyetemek, túravezetők csatlakozását a programsorozathoz. A szervező Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma külön szeretné, ha a Templomok éjszakája programhoz evangélikus templomok, intézmények is csatlakoznának. Szöveg: evangelikus.hu, forrás: ars-sacra.hu

A Szakrális Művészetek Hete a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse, melyhez Budapest egyházművészete révén a Kulturális Örökségnapokkal összefogva is kapcsolódott. 

A Szakrális Művészetek Hete célja a különböző művészeti ágak összefogásával rávilágítani az élet azon legfontosabb kalandjára, amely képes megszabadítani az embert a haszontalanság és hiábavalóság érzésétől, és amelyet a filozófia a transzcendens jó felismerésének, a vallásfilozófia az istenivel való találkozásnak nevez, a keresztény reflexió pedig a személyes Isten megtapasztalásaként ismer fel Jézus Krisztusban. 

A Szakrális Művészetek Hetéhez eddig Budapest legnagyobb múzeumai,  a Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, számos galéria és kisebb múzeum, művészeti egyetemek, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem,  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, számos szakmai szervezet, a  Magyar Építészkamara, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Kárpitművészek Egyesülete csatlakozott. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által szervezett Kulturális Örökségnapokkal együttműködve szervezték meg a nyitott templomok éjszakáját.

Budapest, Győr, Szombathely, Veszprém, Esztergom egyházművészeti gyűjteményei is csodálatos programokkal gazdagították a Szakrális Művészetek Hetét. 

A Szakrális Művészetek Hete 2007-ben Budapesten, 2008-ban Magyarországon, 2009-ben a Kárpát-medencében, 2010-ben színtén a Kárpát-medencében kerül megrendezésre. 

A szervezők várják minden olyan művész, együttes, intézmény, szervezet vagy magánszemély jelentkezését, aki a Szépség és Igazság bemutatásában örömmel önkéntesen részt vállal, rámutatva az élet és az ember csodálatos voltára.

A héten belül, szeptember 18-án kerül sor a Templomok éjszakájára, amelyhez evangélikus templomok csatlakozását is várják. 

Jelentkezni: www.ars-sacra.hu honlapon, a jelentkezési lap letöltésével lehet, akár online módon is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben